Вигенин: Великобритания трябва да изпълни ангажиментите си към европейския бюджет
Секция: ПОЛИТИКА
29 Май 2017 17:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вигенин: Великобритания трябва да изпълни ангажиментите си към европейския бюджет

/КРОСС/ Делегация от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове (КЕВКЕФ), водена от председателя Кристиан Вигенин, участва в 57-мото Пленарно заседание на Конференцията на комисиите по европейските въпроси към парламентите на държавите-членки на ЕС и кандидатстващите за членство (КОСАК), което се провежда от 28 до 30 май 2017 г. в Малта.

Сред темите, разглеждани днес, са равносметка на постигнатото по време на Малтийското председателство, ролята на националните парламенти за бъдещето на ЕС, последствията от референдума във Великобритания, както и развитието на устойчива интегрирана морска политика на ЕС.

По време на дебатите относно Брекзит Кристиан Вигенин заяви, че единството на ЕС в процеса на преговорите е ключово за постигането на справедливо и балансирано споразумение, отчитащо интересите на всички държави членки. Председателят на КЕВКЕФ изрази подкрепа за защита на правата на гражданите в пълния им обхват, гарантиран от правото на ЕС, и посочи, че България очаква Обединеното кралство да изпълни всички свои ангажименти, включително по изпълнението на Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020. "Предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС е зона на сътрудничество и споделена отговорност между основните политически сили у нас. Аз и моите колеги очакваме с готовност да ви посрещнем в София след година.", обърна се Вигенин към делегатите на КОСАК.

Българската делегация включва представители на всички политически сили в 44-тото Народно събрание - заместник-председателите на КЕВКЕФ Ивелина Василева и Петър Петров и членовете на комисията Имрен Мехмедова и Полина Цанкова-Христова.

КОСАК е важен форум за дискусия по актуалните теми от европейския дневен ред между представители на националните парламенти, Европейския парламент и Европейската комисия. Домакин на форума е държавата - ротационен председател на Съвета на Европейския съюз.