Румен Гечев: БНБ поиска банкова ваканция заради КТБ
Секция: ПОЛИТИКА
29 Май 2017 19:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Гечев: БНБ поиска банкова ваканция заради КТБ

/КРОСС/ Ръководството на БНБ поиска банкова ваканция заради кризата около КТБ на среща в Народната банка през юни 2014 г. коментира Румен Гечев от БСП, който е присъствал на тази среща. По това време управител на БНБ беше Иван Искров, предава bTV.

Според него в това предложение е имало и политическо инженерство, защото на въпроса докога ще продължи банковата ваканция Владислав Горанов от ГЕРБ предложил да е до провеждането на предсрочни избори.

По думите на Гечев благодарение на председателя на Народното събрание по това време - Михаил Миков от БСП, решението за банкова ваканция не е било прието, защото Миков отказал да свика извънредно заседание на парламента.

По късно на срещата при президента Росен Плевнелиев на 14 юли е предложено данъкоплатците да покрият разходите по изплащането на всички влогове в КТБ. Представителите на БСП са се противопоставили и на това предложение.

В крайна смета бяха покрити депозитите до 100 хил. евро, припомни социалистът.

Румен Гечев смята, че истината за това кой какво е предложил, когато започна кризата около КТБ, ще стане ясна, ако се оповести не една, а три стенограми - от срещата през юни в БНБ, от първата среща при Плевнелиев през юни и от втората на 14 юли.