Робот полицай на работа в Дубай (видео)
Секция: Технологии
30 Май 2017 09:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Робот полицай на работа в Дубай (видео)

/КРОСС/ Първият хуманоиден робот се присъединява към силите на реда на Дубай. Той бе представен миналата седмица. Реем, който има любезен вид, ще помага на туристи и жители на Дубай в търговските центрове и в туристически обекти.

Реем е разработен от испанската компания „Пал Роботикс". Роботът тежи 100 кг, висок е 170 см, движи се на колела и може да развие скорост от 3.5 км/ч. Носи същото кепе като колегите си и може да изпълнява някои от техните задачи.

Роботът може да дава инструкции на загубили се туристи, да ги ориентира на арабски и английски и да им дава информация за обществени услуги или туристически обекти. Той приема и съобщения за извършени престъпления, но само ще ги предава на колегите си. Реем може и да глобява нарушители. Базисният модел на Реем струва 185 000 долара. Той обаче да се усъвършенства с помощта на допълнителни модули, но тогава и цената му расте.

При разработването на робота са прилагани стриктни етични правила. Те изключват въоръжаването му.

Дубай планира до 2030 година роботите да съставляват 25% от полицейските сили на емирството. Те ще се занимават и с документация и ще отменят колегите си в полицейските управления при приемане на молби, декларации и др.

video:https://www.youtube.com/watch?v=H_D9UZnlDw0