Шулц: Тръмп е разрушител на всички западни ценности
Секция: СВЯТ
30 Май 2017 20:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шулц: Тръмп е разрушител на всички западни ценности

/КРОСС/ Учудващо или не лидерът на германските социалдемократи и кандидат за германски канцлер Мартин Шулц подкрепи конкурента си Ангела Меркел за отношението към американския президент Доналд Тръмп и на свой ред го обвини в разрушаването на западните ценности и в подкопаването на международното сътрудничество, съобщава "Ройтерс".

Говорейки пред журналисти в Берлин, Шулц подчерта, че Тръмп е "разрушителят на западните ценности", добавяйки, че американският държавен глава бил подкопавал мирното сътрудничество между страните, основано на взаимно уважение и толерантност.

„Относно идеите за превъоръжаване на господин Тръмп, който е разрушител на всички западни ценности по невиждан досега начин... Стратегията му е срещу европейските ценности, при които отношенията между държавите са на основата на взаимно уважение и толерантност. Някой трябва да попречи на този човек и неговата идеология за превъоръжаване", обяви бившият председател на Европейския парламент Шулц.

Тръмп разкритикува Германия по-рано днес в профила си в "Туитър" за търговския излишък, който има със САЩ и недостатъчните разходи за военни нужди, след като германският канцлер Ангела Меркел преди дни сподели съмненията си относно надеждността на САЩ като съюзник.

Малко по-умерен и този път с доза оптимизъм бе външният министър на Германия Зигмар Габриел. Според него отношенията между Берлин и Вашингтон се намират в трудна фаза, но САЩ са "по-големи и по-добри" от това, което показва настоящата препирня и отношенията отново ще се подобрят.

"Вярно е, че е налице трудна ситуация в отношенията между САЩ и Германия", посочи Габриел и допълни: "Но САЩ са по-стари и по-големи от настоящия конфликт и затова смятам, че ще се завърнем към добри отношения в бъдеще.

Нещата в момента се банализират. Смятам, че е неподходящо, че понастоящем ние общуваме помежду си между бирена палатка и "Туитър", обяви Габриел.