Путин е убеден: Асад не е използвал химическо оръжие
Секция: Русия
30 Май 2017 21:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин е убеден: Асад не е използвал химическо оръжие

/КРОСС/ Режимът на Башар Асад не е използвал химическо оръжие в Сирия. В това е убеден руският президент Владимир Путин.

Той за пореден път коментира темата за предполагаемата химическа атака в Хан Шейхун, която обаче стана повод САЩ да нанесат въздушни удари срещу база на сирийската армия.

„Според нашата информация няма никакво доказателство, че Асад е използвал химически оръжия. Убедени сме, че не го е направил", заяви Путин в интервю за френския вестник "Фигаро", след като се срещна с Еманюел Макрон.

Редица западни страни, сред които Франция, обвиниха сирийския режим, че е отговорен за въпросното нападение в Хан Шейхун 4 април, в което бяха убити 88 души.

Путин се съгласи, че всякакви химически атаки трябва да бъдат осъждани строго. Нещо, което той обсъди и с Макрон, който заяви, че подобни действия са "червената линия", която не бива да бъде пресичана и за в бъдеще те ще бъдат последвани от незабавен отговор на Франция.

"Съгласен съм. Нещо повече, смятам, че този въпрос трябва да се зададе в по-широк контекст. Президентът Макрон се съгласи с това. Международната общност трябва да изготви обща политика срещу всяко лице, всяка сила, използвала химически оръжия. Отговорът трябва да направи употребата на химически оръжия чисто и просто невъзможна", заяви Путин.

"По наше дълбоко убеждение това е просто провокация. Асад не е използвал такова оръжие", допълни руският държавен глава и уточни, че Москва е настоявала да бъдат направено разследване на място, което обаче е отказано от всички големи сили.