Взрив до българското посолството в Кабул
Секция: СВЯТ
31 Май 2017 08:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Взрив до българското посолството в Кабул

/КРОСС/ Мощна експлозия разтърси дипломатическия квартал в столицата на Афганистан Кабул. Засегнато е и българското посолство.

Бомбата е една от най-мощните в последно време в Кабул. По последни данни, цитирани от "Ройтерс", най-малко 80 души са загинали, а над 350 са ранени. Според "Франс прес" убитите са 64, а ранените около 320.

Няма пострадали българи.

Бомбата е избухнала малко преди 7 часа българско време и 8:30 местно. Според местната полиция, взривът е причинен от кола-бомба, паркирана в близост до посолството на Германия. 

По данни на очевидци, експлозията е нанесла щети на сградите в радиус на няколкостотин метра, сред които е и българската мисия.

Посолството ни се намира на около 500 метра от експлозията. Избити са врати и прозорци, уточни зам.-външният министър Георг Георгиев пред БНТ.

„Пострадала е сградата на нашето посолство. Разговарях няколко пъти с нашия военен аташе полк. Симеонов. Имаме 11 военни в Кабул, те са далеч. Няма пострадали български военни", обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Той успокои българските граждани, че има контингент от 108 души, 98 от тях са в Кандахар, а 11 са в Кабул и те са в друг район.

„Правителството е в течение. Задействан е планът за евакуация в българското посолство", каза министър Каракачанов и допълни, че по план служителите трябва да отидат в британското посолство.

Той поясни, че това е един от много големите атентати в Кабул.

Все още се изяснява дали точно немското посолство е било мишена на взрива. Според местната агенция IRNA целта вероятно е била Афганистанският съвет за национална сигурност, който също се намира в близост. Освен това в района има още няколко дипломатически представителства, сред които и това на Великобритания и Франция, както и президентския дворец и още редица административни сгради. 

Най-тежки очаквано са щетите по посолството на Германия. Такива обаче има и на френското, японското, китайското и индийското. Беше съобщено дори за леко ранени японски дипломати, както и за служители на немското посолство. Сред загиналите е афганистански охранител на мисията на Германия. Ранени са и четирима журналисти от "Би Би Си".

Унищожени са и над 40 автомобила в района.

Изяснява се и кои са извършителите на атентата.

video: https://www.youtube.com/watch?v=zvmT3Oqwhmo