Екипи на две министерства ще следят за чистата морска вода
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Юни 2017 18:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Екипи на две министерства ще следят за чистата морска вода

/КРОСС/ Мобилни екипи с експерти от министерството на туризма и подразделенията на екоминистерството ще следят през лятото за чистотата на морската вода и плажовете. Това обяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от БТВ.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов допълни, че вече е издал заповед, според която от днес до края на август инспекторите от РИОСВ във Варна и Бургас ще следят стриктно всички обекти, които носят риск от замърсяване на морето. В проверките ще участват и експерти от Черноморската басейнова дирекция.
„През септември, когато приключи туристическият сезон, ще бъде направена първа копка за разширяването и модернизация на пречиствателната станция в комплекс Златни пясъци, допълни Димов. По думите му има шанс изпълнението на приключи преди лятото на 2018 г.

Пак след сезона ще започне и работата по станцията в курорта Св.Св.Константин и Елена, която трябва да осигури отвеждането на отпадните води до пречиствателното съоръжение на Варна.
„По Черноморието остава като проблем пречистването на водите от Приморско и Китен", допълни министърът. По думите му там станцията ще бъде модернизирана с пари по настоящата оперативна програма за околната среда.

„През този програмен период приоритет за екоминистерството ще бъде и опазването чистотата на въздуха", допълни Димов.

Осигуреният финансов ресурс е 115 милиона лева. Димов допълни, че в близко бъдеще предстои да бъде подписан договор с община Варна, която трябва да обнови програмата си за опазване на въздуха в града.
В отговор на журналистически въпрос министърът на туризма Николина Ангелкова посочи, че сред най-сериозните нарушения, регистрирани при проверките на плажовете по Черноморието, е липсата на достатъчно спасители.

Тя уточни, че на концесионерите и наемателите са направени предписания, неизпълнението на които може да доведе до прекратяване на договорите.

Сериозен проблем е и наличието на временни преместваеми обекти над допустимото, допълни Ангелкова.

Тя припомни, че разчистването на бараките вече е започнало в Слънчев бряг, но процесът ще бъде преустановен от 5 юни.

Причината е, че в курорта вече има много туристи и тяхното спокойствие трябва да бъде гарантирано, посочи Ангелкова.

По думите й процесът ще бъде възобновен от 1 октомври. Министърът каза още, че аналогични проверки започват и по Северното Черноморие. Те ще се извършват съвместно с община Варна.