Новата власт във Франция забранява шуробаджанащината
Секция: СВЯТ
02 Юни 2017 14:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новата власт във Франция забранява шуробаджанащината

/КРОСС/ Френското правителство планира да забрани на министри и парламентаристи да назначават на работа членове на семейството си. Това обяви министърът на правосъдието Франсоа Байру.

Забраната е в рамките на проекта за повишаване на нравствеността в политическия живот, обещан от президента Еманюел Макрон.

Правителството разчита „да възстанови доверието на гражданите в дейността на обществените служби" с помощта на два нови закона и ревизия на конституцията, подчерта Байру.

Последната президентска кампания беше белязана от афери, а министър от новото правителство е обект на разследване.

Преди изборите кандидатът на десницата Франсоа Фийон беше смятан за фаворит в надпреварата за Елисейския дворец. Рейтингът му обаче се срина в резултат на разкрития в печата за предполагаеми фиктивни назначения на съпругата и на две от децата му като парламентарни сътрудници. Макар практиката да се назначават на работа членове на семейството във Франция да не е забранена, съмненията, че назначенията са били фиктивни и платените заплати от стотици хиляди евро държавни пари сериозно накърниха репутацията на кандидата. През март срещу него бяха повдигнати обвинения в злоупотреба с обществени средства. По делото беше привлечена под отговорност и съпругата на Фийон.

Лагерът на Макрон също беше засегнат от афера, свързана с един от министрите му, в разгара на работата по закона за повишаване на етиката в политическия живот. В четвъртък френското правосъдие огласи, че започва предварително разследване на афера с имоти, в която е замесен близкия на Еманюел Макрон министър Ришар Феран.

Миналата седмица печатна медия разкри, че приятелката на Феран се е облагодетелствала от сделка за наем, възложена ѝ от взаимозастрахователно дружество, докато Феран бил негов генерален директор. Министърът категорично отрече да извършвал закононарушение и изключи възможността да подаде оставка.