На седмия ден бургаската “Фурия” е втора в своя клас Twostar и пета в общото класиране
Секция: СПОРТ
05 Юни 2017 09:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На седмия ден бургаската “Фурия” е втора в своя клас Twostar и пета в общото класиране

/КРОСС/ Точно преди една седмица 22 плавателни съда стартираха едновременно своето участие в състезанието за прекосяване на Атлантическия океан по северния маршрут, от Великобритания до САЩ. Един от тях е яхтата "Фурия", управлявана от бургазлиите Михаил Копанов и Диан Зайков. В момента те се движат втори в своя клас Twostar, който е за двучленни екипажи. Пред тях е само германската яхта Rote 66, водена от Уве Рьотгеринг и Ася Райковска, а най-близо зад нашите са лодките Happy и Midnight Summer Dream. Засега нашите момчета са пети в генералното класиране, оглавявано от Vento di Sardegna със скипер Андреа Мура /от класа за "самотници" Ostar/.

Представянето на Мишо и Диан дотук при първото им участие в това трудно състезание е повече от успешно, като се има предвид, че много ветроходи вече са извън надпреварата заради повреди, проблеми с управлението и навигацията, предизвикани от лошите метеорологични условия. Някои се върнаха в Плимът, където беше даден стартът, други обърнаха на юг към Португалия.

В началото на състезанието всички се движеха по идеалната права линия към финала. След прекосяването на Келтско море обаче попаднаха в зона на силни насрещни ветрове и повечето скипери насочиха лодките на север, към Гренландия, привидно отдалечавайки се от целта. Днес водачите в класирането, сред които и "Фурия", явно са "хванали" по-удобен вятър и всички едновременно извиват на юг, връщайки се на пътя към САЩ.

Добрата позиция в момента ще позволи на Мишо и Диан да атакуват още по-предно класиране. Те имат амбицията и уменията да го направят. Участието на "Фурия" се осъществява с финансовата помощ на Община Бургас, а яхтата е безвъзмездно предоставена от нейния собственик Румен Котов. Движението на участниците можете да следите постоянно чрез сателитна тракинг система: http://yb.tl/rwyc_transat2017