БСП с предложения за промени в Закона за училищното и предучилищното образование
Секция: ПОЛИТИКА
05 Юни 2017 18:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП с предложения за промени в Закона за училищното и предучилищното образование

/КРОСС/ Групата на БСП в парламента вкара за разглеждане Закон за изменение и допълнение на Закона за училищното и предучилищното образование. Предложените от тях промени включват учениците от 2, 3 и 4 клас да повтарят класа, ако не са показали необходимите знания и умения, съобщава Оффнюз.

Сега всички ученици от тези класове минават безпроблемно, каквито и резултати да са показали по време на ученето си. БСП предлага отново повтарянето за началните класове да се върне с мотив, че образованието не е качествено, макар да се постига целта - по-малко ученици да отпадат от училище.

В законопроекта си БСП са обяснили, че „опитът показва, че изискването да не се повтаря клас не води ди резултати", а слабите ученици така или иначе отпадали в по-късен етап от образованието си.

Има и цифри - отпадналите през 2016 година ученици от училище са 37 459.

БСП предлага още да се въведе правилото един учебник за предмет във всеки клас, което щяло да избегне и корупционни практики и да намалеят и разходите на държавата.

В законопроекта, внесен от тях, се предвижда и да се изготвят норми за дисциплиниране на учениците.

Социалистите предлагат и по-гъвкава структура, създаваща среда за по-високи резултати - в тази насока те искат връщане на специализираните училища, но не само с изкуство и спорт, а по математика, природни науки, национална сигурност, технологии и хуманитаристика, както и да се възстановят техникумите, които да работят с работодателите и висшите училища.

Сред предложенията им са и да се развият условия за децата със специални образователни способности, като се добавят в системата чрез осигуряване на комплексно обслужване на ученици от предучилищна група и от 1 до 12 клас.

БСП е привърженик и на отпадане на държавното финансиране на частните училища, което според тях "създава почва за неравенства". Все пак те подчертават, че подкрепят частните училища, но смятат, че не е нужно държавата да ги издържа.

Групата на червените предлага промени и за квалификацията на учителите чрез по-висок минимален задължителен норматив за повишаване на квалификацията и задължителен и едномесечен платен отпуск за повишаване на квалификацията на учителите във висше училище или в научна организация.

В законопроекта им е записано още, че основните държавни образователни стандарти трябва да се приемат от Народното събрание, а не от Министерство на образованието и правителството.

БСП отбелязва, че новият Закон за училищното и предучилищното образование в влязъл в сила август 2016 г., но е довел до по-голямо объркване и натоварване на образователната система. Затова в своя текст те отбелязват, че предлагат само „неотложни изменения", които да не стресират отново ученици и учители и да не са те жертва на експерименти.

В заключение червените заявяват, че искат да бъде въведен минимален праг от 4% от БВП за финансиране на образованието, тъй като 4/5 от българските училища нямат достъпна архитектурна среда, 300 нямат зали за спорт, 400 са с пригодени зали за спорт, а МОН е осигурило само 100 автобуса от заявените 600, както и че само училищните психолози са само 600.

А в началото на законопроекта, внесен от БСП, е записано, че "образованието трябва да стане обществено благо и задължение".