Проф. Чуков: Визитата на Тръмп в Саудитска Арабия доведе до промяна на ситуацията в региона
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Юни 2017 08:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Чуков: Визитата на Тръмп в Саудитска Арабия доведе до промяна на ситуацията в региона

/КРОСС/ "Визитата на Доналд Тръмп в Саудитска Арабия доведе до промяна на ситуацията в региона. Беше лансирана идеята за създаване на саудитски военен блок по подобие на НАТО. На срещата в Рияд Турция например беше представена едва на ниво външен министър". Това заяви проф. Владимир Чуков по БНТ.

Външният министър на Катар беше в Иран седмица преди визитата на Тръмп. Имаме натрупване - от 2014 г. насам.

"Катар подкрепят "Мюсюлмански братя" много отдавна. Най-основният проблем всъщност са близките отношения на Доха с Иран". Това каза по темата журналистът Георги Милков. Турците в момента са най-близки на катарците. Саудитска Арабия гледа на катарците като предатели вътре в семейството, затова и тази силна реакция от тяхна страна. В Либия, Йемен, Сирия има разнопосочна политика.

Единствените, които могат да защитят Катар в момента са турците. Неслучайно и там е единствената задгранична военна база.

В момента е затворен единственият сухопътен граничен пункт на Катар - този със Саудитска Арабия. Катар ще загуби въздушните си коридори между Европа и Азия, вероятно и Световното първенство по футбол, каза Владимир Чуков.