МОН обмисля принцип на уседналост за прием в I клас в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Юни 2017 19:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МОН обмисля принцип на уседналост за прием в I клас в София

/КРОСС/ Скандалът със системата за прием на първокласниците в София се разраства. Министерството на образованието обмисля да въведе изискване за уседналост на родителите, за да пресече практиката с масова смяна на адреси за допълнителни точки в последния момент, съобщават от БТВ.

В района на 51 училище се събира своеобразен кризисен щаб от родители, недоволни от системата.

Сред инициаторите е Васил Василев - баща на Елен, която не е приета в нито едно от двете училища в близост до дома й. До излизането на първото класиране били сигурни, че ще учи в кварталното 51-во училище.

Родителите й вече подадоха сигнал до прокуратурата, заради броят на родителите, сменили адресната си регистрация. Както и броят на деклариралите, че работят в близост. „Днес някаква пернишка кола спря пред училището и отидоха да запишат детето си", коментира Василев.

За да се избегнат злоупотреби, от министерството предлагат да се въведе принцип на уседналост и да се определи по-точно прилежащата територия на училищата.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката, заяви, че според него такава система трябва да стъпва на райони с адреси, които са най-близки до съответното училище, което обаче изисква техническо време за реализиция.

Министерството ще организира срещи с големите общини, за да обсъди как да реши проблема.

Родителите на Елен обещават, че ще се борят за правата й.