На един от лондонските нападатели било отказано убежище
Секция: СВЯТ
06 Юни 2017 21:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На един от лондонските нападатели било отказано убежище

/КРОСС/ На Рашид Редуан - един от тримата нападатели, убили седем души в Лондон - било отказано убежище във Великобритания, но той успял да остане в Европейския съюз с карта за престой, издадена в Ирландия, предава Ройтерс.

Британската полиция съобщи вчера, че един от тримата нападатели е 30-годишният Редуан - жител на лондонския квартал Баркинг, представял се за мароканец и либиец.

Ирландски медии съобщиха, че до тялото на Редуан е била намерена ирландска карта за самоличност, а ирландският премиер Енда Кени потвърди, че един от нападателите е живял известно време в Ирландия, но не е привлякъл вниманието на правоохранителните органи.

Ирландската компания за радио и телевизия (РТЕ) съобщи, без да цитира източници, че на Редуан е било отказано убежище във Великобритания, но той е получил т.нар. карта за пребиваване на член на семейството на гражданин на ЕС (4 EU FAM), след като през 2012 г. се оженил в Ирландия. Това му дало право да кандидатства за разрешително да остане във Великобритания, след като напуснал Ирландия.

Междувременно стана ясно, че Италия пък е подала сигнал до британските власти още през 2016 г., че Юсеф Загба - 22-годишен мъж от италианско-марокански произход, идентифициран като втория от тримата извършители на атентата в Лондон в събота срещу неделя - може да е подозрителен. Това заяви прокурорът на град Болоня, цитиран от Франс прес.

За Загба е било сигнализирано в Лондон като за "потенциално подозрителен", заяви прокурор Джузепе Амато пред "Радио 24", уверявайки, че Италия е направила каквото може, но не е разполагала с доказателства срещу Загба.