БНТ1 представя селекция от най-добрите документални филми на BBC
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Юни 2017 11:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНТ1 представя селекция от най-добрите документални филми на BBC

/КРОСС/ Забележителна телевизионна документалистика всеки петък през юни и юли

Документалните филми на Би Би Си отново се завръщат на екрана на Българската национална телевизия. През юни и юли БНТ1 ще представи пет от най-добрите нови заглавия на британската обществена медия. Всеки петък от 22:00 часа българските зрители ще имат възможност да гледат качествена телевизионна документалистика, проследяваща значими събития през последните години - Брекзит, историята на семейство Тръмп от имигрантството до Белия дом, международните кризи през изминалите десетилетия, сваленият полет MH17 на малайзийските авиолинии над Украйна, когато загиват почти 300 души и гибелта на принцеса Даяна.

Документалната поредица „Виж Би Би Си" стартира на 16 юни с филма „Брекзит: Битката за Британия" (2016). Този документален филм на режисьорите Адам Гримли, Майк Ръдин и Катрни Чърчър, бе излъчен миналия август по британската телевизия. Документалната лента изследва какво довежда до провала на плана на Дейвид Камерън за провеждането на референдум и как побеждават противниците на ЕС.

На 23 юни 2016 година Великобритания бе разтърсена от същинско земетресение в политиката. Часове след излизането на резултатите от референдума, проведен в Обединено кралство относно оставането или не на страната в Европейския съюз, британският министър-председател подава оставка, курсът на лирата пада, а Уестминстър е объркан. Как и защо се случи тази революция в европейското семейство? Как това ще промени британската политика? Филмът разкрива какви са причините, довели до този ураган, който слага не само край на министър- предателството на Камерън, но променя мястото на Великобритания в света. Политическият анализатор Лаура Кюенсберг говори с политици и граждани, с хората, водили двете противопоставящи се кампании.

„Запознайте се със семейство Тръмп" (2017) е вторият, селектиран от БНТ1, документален филм. В него се проследява историята на известното семейство. Това е забележителен разказ за необичайния, но успешен път от имигрантството до Овалния кабинет в Белия дом. Във филма се разкриват биографични факти за новия президент на САЩ, за произхода му, за средата, в която е израсъл. На 23 юни зрителите ще видят и много архивни кадри и личности, свързани с живота на Доналд Тръмп, както и самият него. Режисьори на „Запознайте се със семейство Тръмп" са Марк Радис и Пол Берцелер.

Третият документален филм, включен в поредицата „Виж Би Би си", ще бъде излъчен последния петък на месеца (30 юни). „От щабквартирата на третата световна война" (2016) е виртуална проекция на напрежението и кризите в международните отношения през последното десетилетие. Режисьорът на филма - Гейбриъл Рейндж - следва векторите на потенциалната заплаха за стабилността и мира, като визира познати конфликтни зони, в случая прибалтийските републики. Хипотетичният сценарий, разработен от водещи военни експерти допуска ситуацията от Украйна да се възпроизведе в Прибалтика, където също живеят голям брой руснаци. Авторите на документалния филм изследват реакциите на отделните страни - членки на Алианса, както и подхода на аналитичните и командните центрове в условията на реален военно-политически конфликт.

На 7 юли БНТ1 ще покаже филма на режисьора Майк Рудин - „Конспиративни досиета: Кой свали полет МН17" (2016). След като самолет на малайзийските авиолинии бе свален над Украйна, при което загинаха общо 298 души, в социалните медии започват да валят различни теории, някои от които - доста конспиративни. Докато официалното разследване стига до заключението, че отговорността носят сепаратистките бойци и техните руски поддръжници, други твърдят, че е виновно украинското правителство и дори ЦРУ. Документалният филм се опитва да раздели фактите от измислиците с помощта на свидетелства на очевидци, сателитни снимки, записи на телефонни разговори, видеозаписи и снимки, направени от случайни свидетели, както и доказателства, предоставени от експерти. В свят, в който информационните войни, водени онлайн, могат да бъдат също толкова значими, колкото и същинските бойни действия, „Конспиративни досиета" анализира ролята на Кремъл в търсенето на истината за това кой свали MH17. Авторите твърдят, че няма притеснителни кадри, но има покъртителни кадри.

Последният, пети документален филм, БНТ1 ще покаже в две части на 14 и 21 юли. Той е озаглавен „Даяна: Седем дни, които разтърсиха света" (2017) и разказва за загубата на „принцесата на народа". За британците смъртта на Даяна е равнозначна на гибелта на Джон Кенеди за американците. Чрез архивни кадри и разкази на близки приятели и сътрудници на принцесата на Уелс, както и на обикновени граждани, режисьорът Бен Райдър пресъздава неописуемия шок, който преживява нацията. Новината за смъртта на Даяна се възприема като истински катаклизъм и като необяснима трагедия. Реакциите на кралското семейство, обвиненията към тях, любовта към кралската особа, която след смъртта си се превръща в легенда, а приживе отправя предизвикателство към традициите на монархическата институция - това са част от темите на документалния филм на Би Би Си.

Гледайте най-новите документални филми на Би Би Си
всеки петък от 22:00 часа през юни и юли по БНТ1!

16 юни - „Брекзит: Битката за Британия"
23 юни - „Запознайте се със семейство Тръмп"
30 юни - „От щабквартирата на третата световна война"
7 юли - „Конспиративни досиета: Кой свали полет МН17"
14 и 21 юли - „Даяна: Седем дни, които разтърсиха света"