Над 400 000 животни са ваксинирани срещу „син език”
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Юни 2017 21:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 400 000 животни са ваксинирани срещу „син език”

/КРОСС/ Ваксинирането на селскостопанските животни срещу заболяванията "син език" и антракс се извършва в график, съобщават от Агенцията по безопасност на храните.

От надзорната институция посочват, че изпълнението на дейностите по Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните не е спирало и не се отчита закъснение.

Програмата цели не само опазване на здравето на животните, но и на хората от болести, които могат да се предават от животни на хора - зоонози. Тя включва ваксинации, изследвания на терена, клинични обследвания животните, взимане кръвни проби за лабораторни изследвания на животните и др.

От началото на годината срещу заболяването "син език" са ваксинирани 121 862 говеда и 284 766 овце.

През миналата година у нас за първи път беше установено заболяването заразен нодуларен дерматит. Бяха ликвидирани 217 огнища на болестта. За 2017 г. са ваксинирани над 300 000 говеда и биволи, което е повече от 35% от общия брой животни, подлежащи на ваксинация. Част от ваксината бе осигурена в края на 2016 г. - 100 хиляди дози, а през БАБХ предприе действия за доставка на ваксина от Унгария. В резултат на съвместни действия с Европейската комисия и унгарската страна бяха доставени 209 хиляди. С тях бяха ваксинирани всички животни около огнищата и в общините, граничещи с Турция, Гърция, Македония и Сърбия. Целта е да се създаде буферна зона, която да предпазва от ново проникване на вируса у нас.

Срещу антракс са ваксинирани 59 714 овце и 24 784 говеда. Обхванати са животните, които попадат в обхвата на установените огнища през последните 30-50 години.

При изпълнението на програмата са изследвани 147 272 кръвни проби за бруцелоза по говедата, овцете и козите. Всички резултати са отрицателни, като само 115 проби са били негодни.

Направени са 129 768 диагностични изследвания на говеда и 2 390 на биволи за туберкулоза по говедата.

Извършени са 5 854 изследвания за заразни заболявания извън проверките по инфлуенца по птиците. Огнищата на високо патогенна инфлуенца по птиците са преборени.

Процедурите по обществените поръчки за ваксини срещу син език и заразен нодуларен дерматит все още не са приключили поради обжалване.

БАБХ предложи при изменението на Закона за обществените поръчки доставката на ваксини и диагностикуми в случай на епизоотии или при висок риск от поява на такива заболявания да става по ускорена процедура.