Руската храна ще спаси света
Секция: Русия
08 Юни 2017 08:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руската храна ще спаси света

/КРОСС/ Рикардо Валентини - професор в италианския университет Тусция във Витербо и директор на Евро-Средиземноморския център за климатични промени, който участва на Петербургския международен икономически форум, каза за агенция Sputnik, че Русия вече е износител №1 на пшеница, изпреварвайки Европа, а обработваемите площи се увеличават.

През 2007 г. Валентини получи Нобелова награда като член на междуправителствен екип, който участва в оценката на риска от глобални климатични промени, предизвикани от човешки фактори. Днес италианският изследовател ръководи лаборатория за климатични проучвания в университета в далекоизточния руски град Владивосток.

„По наши изчисления към 2050 г. в Русия ще има около 40 млн. хектара обработваема земя благодарение на подобрени климатични условия. Затова открихме международен факултет с мултидисциплинарен подход: съчетаваме икономика и селско стопанство, за да създадем икономически възможности и да дадем на студентите нови професионални знания и умения", каза Валентини. Италианският специалист е убеден, че Италия и Русия могат да обменят опит и предлага да „ожени" качественото италианско селско стопанство за руските традиции.

„Хората винаги ще се нуждаят от плодородна почва, а тези земи са концентрирани тук, в Русия. В Русия обаче в селското стопанство е важно масовото производство, докато в Италия и Европа се обръща повече внимание на качеството на продуктите. Важно е да се намери начин за производство на висококачествени руски продукти, да се разкрие нова продуктова линия", посочва Валентини.

Според Валентини, такъв продукт е налице - това е т. нар. „бабина храна", която представлява домашно приготвени ястия. „Имам предвид натурални продукти, традицията в обработването на земята, събирането на горски плодове, на мед, приготвянето на консерви и готвенето на истински борш. За да съчетаем традициите с новостите, трябва да се придържаме към руския начин на мислене, към руския манталитет", смята италианският климатолог.