74% повече жалби при омбудсмана Мая Манолова
Секция: ПОЛИТИКА
08 Юни 2017 12:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
74% повече жалби при омбудсмана Мая Манолова

/КРОСС/ "Бях омбудсман в действие, не просто гара разпределителна." Това обясни Мая Манолова, която представи пред депутатите годишния доклад за дейността на обществения защитник.

"Опитах се да направя институцията пределно прозрачна. Ръстът на жалбите до омбудсмана е скочил със 74%", отчете Манолова и допълни, че всяка втора нейна препоръка е била изпълнена.

За една година 17 362 души са били приети в приемната на омбудсмана, а общо 27 032 души са потърсили съдействие от институцията. Това е с 12 хил. повече спрямо 2015 г.

По думите на Мая Манолова правата на гражданите се ощетяват най-често от монополите, с които битката е и най-неравна. "Изнесох изцяло работата на институцията на терен с 27 приемни в страната", похвали се още омбудсманът.

Манолова акцентира и върху двете национални кампании, които поведе - "Великден за всеки", която подпомогна на пенсионерите, неполучаващи коледни и великденски бонуси, както и "Не хаби - дари", насочена към българските домакинства, които унищожават 670 хиляди тона храна. "В същото време се оползотворяват само 270 тона, храната се разпилява от всички нас, които купуват и хвърлят", констатира общественият защитник.

"Успяхме да затворим паралелната частна съдебна система, това са арбитражните съдилища, които съдеха гражданите зад гърба им, без дори да ги уведомят... даже и за несъществуващи задължения", добави Мая Манолова.

"Благодарение на парламента намалихме 6 пъти юристконсултските възнаграждения", отчете още общественият защитник. Относно битката с монополите Манолова обобщи, че "тук имам най-малко да се похваля, защото битката е сериозна."

"Когато се работи със сърце, резултатите са видими", похвали я председателят на правната комисия Данаил Кирилов. Патриотът Славчо Атанасов подкрепи Манолова, но я предупреди, че "пресолявала манджата с дългото си изложение".