Омбудсманът представи първата подвижна рампа за хора с увреждания (видео)
Секция: ПОЛИТИКА
09 Юни 2017 14:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Омбудсманът представи първата подвижна рампа за хора с увреждания (видео)

/КРОСС/ На тел. 02/ 921 21 00 гражданите с намалена подвижност ще заявяват пътуването си.

От днес хората с инвалидни колички ще могат да ползват самостоятелно столичното метро, след като по инициатива на омбудсмана Мая Манолова и със съдействието на „Метрополитен" ЕАД и Столичната община бе осигурена подвижна рампа. Така, непреодолимото досега разстояние между мотрисите и перона, вече ще бъде преодоляно от хората с намалена подвижност. За целта, те ще трябва да направят заявка един час преди пътуването си, като се обадят на телефон - 02/ 921 21 00. Специално назначен служител ще асистира при поставянето и вдигането на рампата.

„С едно неголямо усилие, благодарение на доброто желание на изпълнителния директор на „Метрополитен" ЕАД г-н Стоян Братоев и на Столична община, решихме един голям проблем за хората с увреждания, които са в инвалидни колички," каза омбудсманът Мая Манолова на Метростанция „Сердика II" при представянето на първата подвижна рампа.

На представянето присъстваха още заместник-кметът на Столична община Албена Атанасова, изпълнителният директор на „Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев и изпълнителният директор на Института за модерна политика Петър Кичашки, по чиято идея и с медийното партньорство на „Offnews" проектът се реализира.

„Следващата кауза, която си поставяме с гражданските организации на хора с увреждания, са църквите в гр. София. Част от тях са недостъпни, поради наличието на стълби пред самите храмове. Ще създадем организация със социално чувствителния бизнес в столицата, ако всеки поеме ангажимент да изработи подобна рапа за една църква, мисля че ще решим проблема с достъпа. След това са наред социалните служби и районните кметства, поликлиниките и т.н. Институциите обаче трябва да поемат категорично своя ангажимент и отговорност, за да решим окончателно проблемите с достъпната среда", посочи още Манолова.

Омбудсманът беше категорична, че е недопустимо в социалните служби експертите да посрещат хората с увреждания пред сградите. Изпълнителният директор на „Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев посочи, че с поставянето на рампата, метрото вече е напълно достъпно за хора с намалена подвижност, тъй като разполага с 305 асансьора, които при повреда се ремонтират своевременно. Заместник-кметът Албена Атанасова допълни, че Столична община изработва стратегия за обща достъпност на територията на гр. София.

video:https://www.youtube.com/watch?v=Nn9qz_Jb6bM