Н. Пр. Анатолий Макаров: Около 600 000 руски туристи са почивали в България през 2016 година, за този сезон се очаква ръст от 40%
Секция: Русия
09 Юни 2017 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Н. Пр. Анатолий Макаров: Около 600 000 руски туристи са почивали в България през 2016 година, за този сезон се очаква ръст от 40%

/КРОСС/ Около 600 000 руски туристи са почивали в България през 2016 година, за този сезон се очаква ръст от 40%. Това заяви Н.Пр. Анатолий Макаров, извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в Република България, по време на форума на побратимените български и руски градове, който се провежда в курорта Златни пясъци край Варна, предаде репортер на Радио „Фокус" - Варна.

Той добави, че Русия се интересува и от това да посреща българи, но за съжаление този поток е малък - между 20 - 30 000 българи годишно посещават Русия. „Разчитам, че сътрудничеството между градовете и регионите на нашите страни ще се развива успешно и по линия на търговско-икономическото взаимодействие. Икономическото развитие на контактите между регионите е важно за нас и ние работим по този въпрос", каза Анатолий Макаров.

По думите му сега се подготвя следващото заседание на Междуправителствената комисия по икономическо и научно-техническо сътрудничество. Анатолий Макаров допълни, че през 2017 година се забелязва тенденция за оживяване на руско-българските търговско-икономически отношения, като по данни на руската статистика взаимният стокооборот е нараснал със 76%. Значително са увеличени и авиотранспортните връзки между двете страни, като летищата във Варна и Бургас обслужват над 20 полета дневно от Русия. Работи се и по откриването на линия между Варна и Самара. Според Анатолий Макаров нова пътническа фериботна връзка също би довело до увеличаване на руските туристи в България.