Животните еволюират по-бързо в градска среда
Секция: Наука
12 Юни 2017 20:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Животните еволюират по-бързо в градска среда

/КРОСС/ Животните еволюират по-бързо в градска среда, отколкото в отдалечени хабитати, показва проучване, представено на Научния фестивал в Челтнъм, Великобритания. Опитите на градските животни да се адаптират към живот в стресиращи условия се оказва, че имат огромни последствия за птиците, лисиците и ... комарите.

Птиците са развили своя собствена "градска музика" - по-висока и по-бърза форма на обикновените им песни, посочва като пример биологът Саймън Уот (Simon Watt), цитиран от Guardian. Причината се корени в това, че те трябва да се справят с шума по улиците.

Лисиците пък обикалят около кофите за боклук, а гълъбите спят по железопътните гари.

Според Саймън Уот, градовете представляват световни сцени на еволюция и поведенческа адаптация. Уот, който е основател на Ugly Animal Preservation Society, казва: "Ледените шапки се топят, дъждовните гори намаляват, единствената среда, която нараства, са градовете. Ако трябва да гледаме за еволюционни промени в днешния свят, то мястото за това са именно градовете... Не е нужно да ходим до Борнео, за да наблюдаваме еволюцията в действие".

Промяната в песните на птиците се среща във всички видове. Освен това "те пеят по различно време - основно през нощта, заради уличното осветление", обяснява Уот. "Това не е еволюция, това е аклиматизиране - тези създания са свикнали с новата им среда и са се адаптирали, така че да бъдат чути над ниските тонове на шума от трафика", допълва той.

Уличните светлини освен това объркват и стресират птиците относно това кога трябва да спят.

Открити са птици, живеещи в градове, които са по-топли през зимата. Те се превръщат в пътници през зимата, тъй като температурите по гарите са средно с пет градуса по-високи. Гълъбите, неспособни да направят разлика между сезоните, защото градовете са изкуствено топли, се размножават през цялата година.

"Харесва ли ви или не гълъбите са тук, за да останат, и причината е, че ние сме изградили среда, която е перфектна за тях. Има храна навсякъде и е по-топло", коментира Уот.

Увеличават се и керкенезите и соколите, които навлизат в града, за да се хранят с гълъбите. Проучванията показват, че соколите скитници са започнали да се хранят през нощта като използват уличното осветление.

Освен това в някои периоди от годината вече могат да се открият повече гларуси навътре в сушата, отколкото по крайбрежието. "Оставаме пътека от боклука си, така че разбира се засягаме околната среда около нас", коментира Уот.

Той съобщава, че дори вид комари, които съществуват единствено в метрото в Лондон, са еволюирали да се хранят от хората. "Комарите са се прехвърлили от птиците върху хората, плъховете и мишките за своята прехрана. Това е нещо, което не може да бъде наблюдавано на повърхността - това е отделен вид", изтъква Уот.

Той описва как градските лисици, макар да имат достъп до почти неограничено количество храна, живеят средно само 15 месеца, докато продължителността на живота им е до 7 години. Причината е, че повечето загиват под автомобилните гуми.

Голямото черноглаво коприварче (Blackcap), което живее в Европа, обикновено мигрира в Мароко или южна Испания, постепенно е започнало да навлиза в големите градове, защото са по-топли, а хората ги хранят в градините си.

Това променя курса на тяхната еволюция, коментира Уот, защото те са развили по-дълги клюнове, които да им помагат да вадят ядки от телени клетки.

Източник: http://nauka.offnews.bg