Повече от 1000 души в България чакат за трансплантации
Секция: Здраве
14 Юни 2017 13:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Повече от 1000 души в България чакат за трансплантации

/КРОСС/ Над 1000 души в България чакат за трансплантации, броят им се променя ежедневно. Това заяви  д-р Мариана Симеонова, изпълнителен директор на Агенцията по трансплантации, предава БНР. Има и хора, които умират, докато чакат, каза тя.

Кръстосаното донорство трябва да се разреши в България, тъй като това е живо донорство, смята д-р Симеонова. Тя допълни, че в част от държавите с добре развито донорство дори не се налага кръстосано донорство.

Положително е, че трансплантациите не намаляват от 2014 година насам, която се смята за най-силната година, изтъкна д-р Симеонова.

Междувременно от Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония организират дарителска кампания за 34-годишен мъж. Той е одобрен от Комисията за лечение в чужбина за бъбречна трансплантация, но са необходими 6 хиляди лева за престоя му за рехабилитация след операцията.

Пациентите, които вече са преминали трансплантация, отчитат липсата на Център за следтрансплантационно наблюдение у нас като един от основните проблеми на тяхната терапия. За целта хората пътуват в чужбина и осигуряват сами своя престой зад граница.

Председателят на пациентската организация Наталия Маева обясни, че държавата мисли за самата операция, а не мисли за времето, когато пациентът трябва да се чувства добре след нея.

В коментар за липсващия център за следтрансплантационно наблюдение тя заяви, че имат много победи в тази битка. "Само преди две години имаше т.нар. лимит за осигуряването на средства при разрешена трансплантация в чужбина. Наложи се първият трансплантиран пациент да доплати сам 30 хиляди евро за самата трансплантация. Успяхме да премахнем този лимит", каза Маева.