Звездите се раждат по двойки
Секция: Наука
15 Юни 2017 11:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Звездите се раждат по двойки

/КРОСС/ Ново изследване навежда на мисълта, че Слънцето е имало звезда близнак и че всички звезди са родени по двойки, съобщава ЮПИ.

Астрономи по-рано теоретизираха, че Слънцето някога е било част от двойна звезда, но се затрудняваха да намерят доказателства в подкрепа на подобно твърдение.

Учени наскоро наблюдаваха новоформирали се звезди в огромен молекулярен облак в съзвездието Персей. Когато се опитали да създадат компютърен модел, който съответства на молекулярния облак, констатирали, че единствено симулации, включващи бинарни системи, могат да обяснят наличието на подобен облак в Персей.

"Проучихме редица статистически модели, за да разберем дали трябва да държим сметка за относителната популация на млади отделни звезди и разпределението на бинарни системи в молекулярния облак в Персей. Оказа се, че единственият съответстващ на данните модел е онзи, при който всички звезди първоначално са били част от бинарни системи. Тези системи впоследствие се свили или се разпаднали на части", заяви астрономът Стивън Сталър от Калифорнийския университет в Бъркли.

Получените резултати потвърждават онова, което редица астрономи по-рано теоретизираха - че Слънцето е започнало живота си като двойна звезда.

Звездата близнак на Слънцето изглежда се е отскубнала малко след раждането си. Някои учени са на мнение, че гравитацията на двойничката на Слънцето, кръстена Немезида, е тласнала астероид към сблъсък със Земята. Този астероид затрил динозаврите от лицето на нашата планета.

"Виновникът вероятно е бил Немезида", отбеляза Сталър.

Резултатите от изследването са публикувани в Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.