Вишеградската четворка: Искаме Европа с една скорост
Секция: СВЯТ
15 Юни 2017 12:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вишеградската четворка: Искаме Европа с една скорост

/КРОСС/ Искаме Европа с една скорост, основана на солидарност, сближаване и уважение към основните принципи и ценности, която да интегрира интересите на всички граждани и бизнеса. Това се посочва в Декларацията приета на срещата на министрите на икономиката и министрите, отговарящи за кохезионната политика на страните от Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия, Словакия) и Румъния, Словения, България и Хърватия, която се проведе в Варшава.

От българска страна в нея участваха вицепремиерът Томислав Дончев и заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, а сред присъстващите бе и еврокомисарят по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер.

"Като едно от основните постижения на ЕС, стабилният вътрешен пазар следва да бъде в основата на всеки сценарий за неговото бъдещо развитие", каза зам.-министър Манолев по време на дискусиите. Той подчерта, че всеки сценарий за Европа на няколко скорости е неприемлив за България и допълни, че във времена на толкова предизвикателства е важно да се заздравят връзките между страните-членки, вместо да се слагат нови бариери.

"Заедно трябва да намерим решение, което да гарантира солиден единен пазар, основан на ефективното прилагане на четирите свободи - стоки, услуги, капитали и хора. Основавайки се на постиженията и добрите страни на ЕС, трябва заедно да изградим едно по-силно бъдеще", посочи Александър Манолев.

Интеграцията през последните години разшири единния пазар с близо 130 млн. граждани, даде големи възможности за предприемачи и достъп до потребителите от всички държави от ЕС. С присъединяването си към Съюза страните си поставяха за цел премахването на политическите, икономическите и социалните различия в Европа.

Продължаването на този път е възможен само ако се запазят четирите свободи и се осигури пълна цялост на единния пазар, се посочва още в приетата декларация. Тя е важна основа за уеднаквяване на позициите между Вишеградската четворка и Румъния, Словения, България и Хърватия при бъдещите дебати между страните-членки на ЕС относно бъдещето на съюза и разписаните сценарии в Бялата книга за реформирането му, след Брекзит.