Хиляди на протест в Анкара заради осъдения опозиционер
Секция: СВЯТ
15 Юни 2017 13:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хиляди на протест в Анкара заради осъдения опозиционер

/КРОСС/ Няколко хиляди турски протестиращи шестваха в столицата Анкара срещу 25-годишна присъда, постановена на опозиционен депутат по обвинения в шпионаж, съобщава "Ройтерс".

Енис Бербероглу беше осъден вчера. Той е депутат от основната опозиционна Народнорепубликанска партия. Бербероглу беше обвинен, че е предоставил на опозиционен вестник видео, в което е заснето как турската разузнавателна служба прекарва оръжия в Сирия.

Бербероглу е първият депутат от светската Народнорепубликанска партия, който ще бъде вкаран в затвора след започването на правителствените репресии след неуспешния преврат през миналата година. Повече от 50 хил. души бяха вкарани в затвора и повече от 150 хил. са били уволнени или отстранени от работните си места след пуча.

Лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу нарече съдебното решение незаконно и политически мотивирано. Днес той започна 425-километров поход от Анкара до затвора в Истанбул, където Бербероглу е задържан. Представители на партията заявиха, че очакват ходенето да отнеме най-малко 20 дни на 68-годишния политик.

"Ердоган размахва пръст на всеки, който е срещу него", изтъква Нуран, пенсионирана учителка, която отказала да спомене фамилията си, допълвайки: "Арестът беше направен, за да отправи послание, но ние не се страхуваме. Ще се съпротивляваме, докато не затворят всеки един от нас."

Тя е била сред тълпата, събрала се в централния парк в Анкара, откъдето Кълъчдароглу започна своя поход към Истанбул. Много хора са носели плакати и тениски, на които е пишело "справедливост". Други са носили портрети на Мустафа Кемал Ататюрк, светския основател на модерна Турция, както и на Народнорепубликанската партия.