Проф. Чуков: Кризата в Персийския залив няма да се задълбочи
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Юни 2017 08:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Чуков: Кризата в Персийския залив няма да се задълбочи

/КРОСС/ Кризата в Персийския залив няма да се задълбочи, догодина вероятно ще станем свидетели на нов тип отношения в Близкия Изток. Това каза за Радио „Фокус" арабистът проф. Владимир Чуков. По думите му, след включването на Турция с опити за разрешаване на кризата, са били изразени доста оптимистични срокове за слагане на край на напрежението в Залива и въпреки че те изглеждат по-скоро пожелателни, отколкото реалистични, вече са налице първите признаци ситуацията да се стабилизира.

"Желанието на Турция да се прояви и реализира като един силно пилотиращ, посреднически фактор, е провокирано от идеята да вдигне своята тежест в конкретния случай. Вероятно ще се търси точна страна от групата на страните от Персийския залив, тоест Кувейт. Подобен тип контакти, както се вижда и турският външен министър Мевлют Чавушоглу беше на посещение в Доха и в Кувейт, очаква се да посети и Саудитска Арабия, дават индикация за някакво желание за разрешаване на кризата", обясни проф. Чуков.

Той обърна внимание, че намесата на САЩ в конфликтната зона на Персийския залив е по-скоро двойствена. По думите му изолацията, която беше наложена на Катар, е продължение на американската политика за изолация на основния противник Иран, който ще остане такъв и занапред. На фона на това няма перспективи кризата да се задълбочи, показателно за което е и сключената сделка между САЩ и Катар.