До три пъти е разликата в цените в държавите от ЕС
Секция: ИКОНОМИКА
16 Юни 2017 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
До три пъти е разликата в цените в държавите от ЕС

/КРОСС/ Най-голяма е разликата при групите „Ресторанти и хотели" и „Алкохолни напитки и тютюневи изделия"

През 2016 г. равнищата на цени за потребителски стоки и услуги се различават значително между страните от ЕС. Дания (139% от средното за ЕС) има най-високо равнище на цени, следвана от Ирландия (125%), Люксембург и Швеция (по 124%), Финландия и Обединеното кралство (по 121%).

Най-ниско е равнището на цените в България (48%), докато в Полша (53%) и Румъния (52%) е около половината от средното за ЕС. С други думи, равнищата на цени за потребителски стоки и услуги в ЕС варират почти три пъти между държавите с най-ниски и най-високи равнища на цени.

Данните за равнищата на потребителски цени са публикувани от Евростат, Статистическата служба на ЕС, и могат да бъдат намерени тук.

Равнищата на цени за група „Храни и безалкохолни напитки" са най-високи в Дания и най-ниски в Полша и Румъния

През 2016 г. ценовото равнище на сравнима кошница от стоки в група „Храни и безалкохолни напитки" в ЕС е повече от два пъти по-високо в най-скъпата страна в ЕС по отношение на най-евтината. Ценовите равнища са в диапазон от 62% от средното за ЕС равнище в Полша и Румъния до почти 150% от средното в Дания (148%), следвана от Швеция (126%), Австрия (123%), Люксембург (121%), Ирландия и Финландия (по 120%).

Стоките от група „Алкохолни напитки и тютюневи изделия" са най-скъпи в Ирландия и Обединеното кралство

Ценовите равнища на стоките от група „Алкохолни напитки и тютюневи изделия" показват значителни разлики в страните - до три пъти. Най-ниските ценови равнища са регистрирани в България (56% от средното), следвана от Унгария (67%), Полша (68%) и Румъния (69%). Най-високите цени са наблюдавани в Ирландия (175%) и Обединеното кралство (162%), следвани на разстояние от трите северни членки на ЕС - Финландия, (135%), Швеция (128%) и Дания (122%). Трябва да се отбележи, че тези големи ценови различия се дължат основно на различното данъчно третиране на тези продукти в държавите от ЕС.

Цените на услугите в група „Ресторанти и хотели" са повече от три пъти по-високи в Дания в сравнение с България

Ресторантите и хотелите са още една категория, в която разликите в равнищата на цените са ясно изразени. Равнищата са в границите от около 60% от средното за ЕС в България (44%), Румъния (53%) и Чешката република (56%) до 150% в Дания и 144% в Швеция.

По-малки са различията за групите „Потребителска електроника", „Транспортни превозни средства за лично ползване" и „Облекла"

Потребителската електроника е група от продукти, в която цените се различават най-малко между държавите в ЕС и варират от 86% от средното в Полша до 115% в Дания. Облеклата са друга група от продукти, показваща по-малки различия в цените между страните от ЕС, като най-ниски са в България (81% от средното) и най-високи - в Швеция (136%). В групата на транспортните превозни средства за лично ползване разликите между страните са от 78% в Чешката република до 119% в Нидерландия с изключение на Дания, която е със 146% от средното за ЕС ниво.