Най-младата шампионка по шахмат ще се срещне с Анатоли Карпов
Секция: СПОРТ
16 Юни 2017 11:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-младата шампионка по шахмат ще се срещне с Анатоли Карпов

/КРОСС/ Седемгодишната Фабиана Костадинова, която преди дни стана шампион на България по блиц шахмат, ще се срещне със световния шампион Анатоли Карпов, който ще открие в Стара Загора XI-я турнир по шахмат за деца „Тракийско конче". Официалното откриване е на 17 юни 2017 г. от 10.00 ч. в общинската спортна зала "Иван Вазов".

Фабиана е най-малката състезателка на Шахматен клуб „Траяна" и се представи силно на Държавните индивидуални първенства по блиц, рапид и стандартен шахмат за деца до 10 години. Тя спечели пълен комплект медали - бронз на стандартен, сребро на ускорен и злато на блиц. Никога досега състезател на Стара Загора не е постигал такъв успех на Държавно първенство. Младата надежда на шахмата поднесе на града, обявен за „Европейски град на спорта 2017", нов повод за гордост, демонстрирайки невероятните си възможности на най-бърз детски ум в страната.

Малката състезателка искрено се вълнува от звездния миг, предоставен от Община Стара Загора, да проведе индивидуална среща, да вземе автограф и да разговаря с 12-тия световен шампион по шахмат, по време на визитата му в града. Това ще стане в 11,30 ч. в шахклуб „Траяна", на ул. „Захарий Княжески" 81.

Програмата на гросмайстора в Стара Загора включва още среща с любители шахматисти в парк „Пети октомври" в 11.00 ч., посещение на Регионалния исторически музей, Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора" и други забележителности на града.

Седемгодишната Фабиана Костадинова е възпитаник на шахматния педагог Стефка Цонева. За две години е завоювала общо 13 медала. Настоящият ѝ треньор е Боян Тонков. Макар и толкова млада, тя демонстрира характер, борбен дух и желание за победа, но твърди, че се забавлява, докато играе. Треньорите ѝ смятат, че догодина тя ще може да атакува европейските и световни първенства. Все още не ходи на училище, но вече чете, пише и рецитира стихове. Но преди всичко Фабиана очаква лятото, което ще прекара при баба и дядо в Болоня, където е удържала победи срещу всички в местния шахклуб.