Транспортна стачка блокира италиански градове
Секция: СВЯТ
16 Юни 2017 16:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Транспортна стачка блокира италиански градове

/КРОСС/ Транспортна стачка блокира италиански градове. Навсякъде в страната транспортните съюзи призовават за по-добри работни условия и протестират срещу приватизацията. Метро, влакове, самолети и автобуси са спрели след поредица от стачки в последните 24 часа и започнали вчера вечерта, съобщава Ройтерс.

Министърът на транспорта Грасиано Делрио заяви, че се е опитал да преговаря със синдикалните лидери, но "за съжаление ще бъде черен петък". Хората, търсещи сянка от лятното слънце на автобусни спирки около железопътната гара Термини в Рим (основният транспортен център на града) заявяват, че е несправедливо мощните профсъюзи на страната да прибягват все още до такива удари.

"Чаках автобуси от три различни линии в продължение на два часа и нито един от тях не е мина", коментира Франко Марини, жител на Рим. "Намирам този начин на протест за нецивилизован, в 21-ви век трябва да има други начини за разрешаване на трудовите проблеми".

Италия трябва да отдели част от държавната железопътна компания в рамките на забавен план за приватизация, за да намали огромния ѝ дълг. Също така, се търси купувач за затруднената авиокомпания "Алиталия", която бе поставена под държавното управление през май.

"Доктрината за приватизацията постепенно опасно се разпространява в този сектор, създавайки икономическа нестабилност, безработица, по-малко услуги, обезпокоително намаляване на безопасността, заплашвайки заплатите и правата на работниците ", се казва в изявление на профсъюза.

Един от специалните представители, изпратен да помогне за спасяването на "Алиталия" заявява, че стачките са "безотговорни" и "подарък за конкурентите" добавяйки, че авиокомпанията ще се опита да отмени не повече от 160 от планираните 620 полета.