Електроенергията от ТЕЦ ще продължи да бъде важна част от енергийния микс в следващите 20 години
Секция: ИКОНОМИКА
16 Юни 2017 16:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Електроенергията от ТЕЦ ще продължи да бъде важна част от енергийния микс в следващите 20 години

/КРОСС/ Електроенергията, произведена от топлоелектрически централи, ще продължи да е много важна част от енергийния микс на България в следващите 20 години. Това заяви Оливие Маркет, президент на ЕЙ И ЕС България, по време на конференцията „Стратегическа инфраструктура и инвестиции - България 2017", организирана от Градът Медия Груп.

По време на продължителното застудяване през януари, ТЕЦ-овете в България работиха на пълна мощност денонощно, за да покрият нуждите от електричество в страната и да не се стигне до режим на тока. В този случай ТЕЦ ЕЙ И ЕС Гълъбово произведе около 10% от общата електроенергия за януари 2017 г. и отчете над 99% надеждност на производството си. „Бъдещето принадлежи на възобновяемата енергия и нейната цена ще продължи да намалява", подчерта Маркет, като отбеляза, че през последните 5-6 години се наблюдава сериозна промяна в необходимата инвестиция за изграждане на вятърни и соларни паркове и това е допринесло за сериозен ръст на това производство в световен мащаб. Индия, например, се позиционира като един от световните лидери в производството на електроенергия чрез слънчеви панели.
„Развитието на възобновяемата енергия в бъдеще е свързано с решенията за съхранение на енергия. ЕЙ И ЕС е световен лидер в този сегмент", заяви Маркет, като допълни, че до момента компанията има над 400 МВ мощности в масиви за съхранение въведени в експлоатация или в процес на изграждане. Решенията за съхранение на енергия помагат енергията при свръхпроизводство да бъде съхранявана и да бъде използвана при необходимост, поясни той.

Либерализацията на енергийния пазар е необходима стъпка, която не само ще приобщи България към Европейския енергиен пазар, но и ще донесе прозрачност на системата и адекватни цени за крайните потребители, коментира Оливие Маркет и допълни, че ЕЙ И ЕС България подкрепя усилията на правителството в тази посока.

Сред участниците в 12-ата годишна конференция бяха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, министърът на околната среда и водите Нено Димов и изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов.