Меркел: Папата призова да се боря за климата
Секция: СВЯТ
17 Юни 2017 17:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Меркел: Папата призова да се боря за климата

/КРОСС/ Папа Франциск ме насърчи да работя за запазване на споразумението от Париж за климата, въпреки че САЩ се оттеглиха. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след среща с духовния лидер на католиците по света, съобщава АП.

Меркел добави също, че двамата с папата споделят и целта за "събаряне на стените".

Канцлерът и Франциск проведоха около 40 минутна среща в Апостолския дворец във Ватикана. Те обсъдиха и предстоящата среща на Г-20 в Хамбург на 7-8 юли.

От Ватикана информираха, че двамата са разговаряли за необходимостта международната общност да се бори с бедността, глада, тероризма и климатичните промени.

Меркел изтъкна пред журналисти, че е осведомила папата за дневния ред на Г-20. Тя поясни, че се "предполага, че ние сме в свят, в който ние искаме да работи заедно многостранно, свят, в който не искаме да изграждаме стени, а да събаряме стени".

Германският лидер каза още, че е насърчена от папата да се бори в полза на международни споразумения като това от Париж за климата. "Ние знаем, че, за съжаление, САЩ напускат това споразумение", добави тя.

Както направи по време на срещата с президента Доналд Тръмп през миналия месец, Франциск даде на Меркел копие на енцикликата си за околната среда, в която се призовава за борба с промените и да се опазва околната среда като спешно морално задължение.

В началото на разговорите Франциск поднесе съболезнования за смъртта на бившия германски канцлер Хелмут Кол.