Броят на загиналите при пожарите в Португалия стигна до 57 (обновена)
Секция: СВЯТ
18 Юни 2017 09:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Броят на загиналите при пожарите в Португалия стигна до 57 (обновена)

/КРОСС/ Бушуващите огньове в централна Португалия са убили поне 57 души, и са ранили 59, предава AFP .

Повечето от хората са загинали в автомобилите си. Почти 600 пожарникари се борят с огнената стихия, която избухна в община Педрогао Гранде, на 50 километра от град Коимбра, преди да се разпространи в други райони на страната. Испания също изпрати два самолета, които да помагат при погасяването на пожарите.

Португалският президент Марсело Ребело отида в областта Лейрия, за да се срещне със семействата на жертвите, и да „сподели тяхната болка от името на всички португалци". Премиерът Антонио Коста каза, че това е „за съжаление най-голямата трагедия, която сме виждали в последните години, поне когато става въпрос за горски пожари."

По-рано беше потвърдена смъртта на 43 души. Двама души бяха обявени за изчезнали, а 20 са ранени. Пламъците заплашват няколко селища в района. Не е ясно как е започнал пожарът, избухнал вчера следобед, отбелязва ДПА.

Пожарът е избухнал близо до Педрогау Гранди, на около 200 км от столицата Лисабон, около 15 ч. местно време (14 ч. по Гринуич), съобщи Франс прес. Близо 500 пожарникари и 160 пожарни коли са мобилизирани и водят борба с пожара през нощта. Според Гомиш пламъците са се разпространили много бързо и по необясним начин, напредвайки по четири фронта.

Температурите в много райони на Португалия надхвърлят 40 градуса, отбелязва АФП.