Протестният поход срещу Ердоган се разраства
Секция: СВЯТ
18 Юни 2017 09:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протестният поход срещу Ердоган се разраства

/КРОСС/ Протестният поход, воден от лидера на основната опозиционна Народнорепубликанска партия /НРП/ Кемал Кълъчдароглу, се разраства, предава Епицентър. Проявата бе предприета в знак на протест срещу наложената присъда от 25 години затвор на депутата Енис Бербероглу и в негова защита.

След Анкара и Истанбул, ръководството и хиляди привърженици на НРП в Измир се присъединиха към протестната проява. Измир е третият по големина град на Турция, който се счита за "крепост на основната опозиционна партия".

Проявата се провежда под наслова "Правосъдие", участниците носят плакати с надписи "Искаме справедливо правосъдие". Ръководителят на областната организация на НРП Асуман Али Гювен заяви: "Депутатът Енис Бербероглу бе осъден несправедливо. Ще продължим нашия протестен поход, докато постигнем справедливо правосъдие".

Енис Бербероглу е журналист, който бе избран за народен представител от НРП. Той бе осъден заради това, че е предал секретна правителствена информация на опозиционния вестник "Джумхуриет" във връзка с материал, в който Анкара се обвинява в изпращане на оръжия в Сирия. Това е и първият случай, в който депутат от НРП - основната секуларистка опозиционна партия, основана от Мустафа Кемал Ататюрк, е задържан от властите.

Опозицията счита, че задържането на депутата е в рамките на чистката, предприета от властите след неуспешния опит за преврат в страната от лятото на миналата година срещу опозиционни на управляващата Партия на справедлиовстта и развитието /ПСР/ и президента Реджеп Тайип Ердоган лица.

В същото време обаче именно опозиционната НРП подкрепи през миналата година проекта на управляващата ПСР за снимане на депутатския имунитет на прокюрските депутати, ход, от който пострада и Енис Бербероглу.

"Подкрепата на НРП, респективно на Кълъчдароглу, който не защити имунитета на кюрдските депутати и с това се разчисти пътят за тяхното осъждане, се обърна и срещу депутатите от неговата партия", критикува журналист от вестник "Хюрриет".

Междувременно Конфедерацията на революционните работници в Турция "Диск" също се присъедини към протестния поход на турската опозиция.

В писмено изявление от Конфедерацията, подписано от нейния председател Кани Беко, се посочва, че "подкрепят инициативата на НРП в цялата страна, защото правосъдие, което е предадено в ръцете на един човек, заплашва свободите на всички граждани".

В огласеното съобщение се призовават властите да освободят задържаните депутати, общински ръководители, политици, журналисти, научни работници, да спрат забраните на радиа и телевизии, вестници.
В същото време турският премиер Бинали Йълдъръм и министърът на правосъдието Бекир Боздаг разкритикуваха протестната инициатива на НРП.