Българската браншова камара на енергетиците отличи Момчил Андреев за Енергетик на годината за 2017 в сектор „Електроразпределение“
Секция: Технологии
18 Юни 2017 11:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българската браншова камара на енергетиците отличи Момчил Андреев за Енергетик на годината за 2017 в сектор „Електроразпределение“

/КРОСС/ По случай Деня на енергетика, 18 юни Управителният съвет на Българска браншова камара на енергетиците връчи ежегодните награди Енергетик на годината. Тази година отличието в секция Електроразпределение беше присъдено на Момчил Андреев - Главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „ЕНЕРГО-ПРО Варна" ЕАД, която търгува с електроенергия и снабдява с електричество територията на Североизточна България. Призът изразява признанието на професионалната общност към изявени експерти в сектора за постигнати високи резултати.

През 2016 „ЕНЕРГО-ПРО Варна" реализира консолидирани приходи от 954 млн. лв., нетната печалба се увеличи и достигна 44 млн. лв., увеличение с 43% спрямо 2015, а загубите бяха намалени с 1%.

ЕНЕРГО-ПРО Варна емитира облигационна емисия на стойност 130 милиона евро. Емисията е рекордна за България и е сред значимите облигационни заеми в Централна и Източна Европа. В нея участваха 23 водещи международни и български банки, пенсионни фондове и управляващи активи дружества.

ЕНЕРГО-ПРО затвърди водещата си позиция на свободния пазар на електрическа енергия, като увеличи с над 4 пъти броя на клиентите си през изминалата година. Компанията доставя близо 20% от енергията на свободния пазар и снабдява 15 000 клиента. ЕНЕРГО-ПРО Енергийни услуги първи предложи на българския пазар Сертификати, че клиентите закупуват 100% зелена енергия.

Момчил Андреев е завършил Московския държавен институт за международни отношения. Специализирал е финанси и банково дело в Австрия, Германия, Люксембург, Чехия, САЩ, Швейцария и Франция. Бил е председател на управителния съвет и изпълнителен директор на Българска пощенска банка, член на управителните съвети и изпълнителен директор на ЦКБ и Булбанк. В продължение на 10 години е главен изпълнителен директор на Райфайзенбанк България и директор на групата Райфайзен за България. Член е на управителния съвет на Национална енергийна камара.

ЕНЕРГО-ПРО Варна е дъщерно дружество на чешката Енерго-Про a.s., една от най-динамично развиващите се енергийни групи в Европейския съюз с инвестиции в няколко европейски държави и държави от Черноморския регион. Енерго-Про a.s. е активна в международен план в секторите на разпределение на електрическа енергия, производство на електричество от водна енергия, търговия с електроенергия и производство на машини и апаратура за водноенергийния сектор.