Huawei: любопитна информация за технологията за супер бързо зареждане
Секция: Технологии
19 Юни 2017 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Huawei: любопитна информация за технологията за супер бързо зареждане

/КРОСС/ Технологиите, които позволяват бързо зареждане на нашите смартфони стават все по-разпространени. Някои производители дори отделят повече внимание на издръжливостта на батерията и въпреки това, тя често се изтощава в най-неподходящия за нас момент и единственото нещо, което може да направим е да намерим зарядно и да чакаме. Никой обаче не обича да чака прекалено дълго и макар че повечето производители вече предлагат технологии за бързо зареждане, Huawei работи по собствено решение в улеснение на потребителите. Резултатът е технологията SuperCharge или супер бързо зареждане, която е интегрирана във водещите устройства P10, P10 Plus и Mate 9.

Процесът на зареждане на една батерия не е нито прост, нито е еднакъв всеки път. За постигането на максимална ефикасност на зареждане е нужно постоянно проследяване на състоянието на батерията и контрол на параметрите на тока, протичащ от зарядното устройство. Това означава, че всички части на тази система, като например самото зарядно, контактът и батерията, трябва да комуникират добре помежду си. При технологията SuperCharge, тази комуникация се извършва благодарение на платформата SCP или Smart Charge Protocol. Чиповете на SCP, които се намират в зарядното и в смартфона, са в постоянна комуникация. Те събират, анализират и изпращат данни за текущото състояние. Благодарение на тази комуникация, системата SuperCharge автоматично разпознава вида на включеното зарядно устройство, знае неговите възможности и възможностите на проводника, който го свързва към смартфона, и може да определи какви текущи параметри има възможност да получи.

Системата SuperCharge се различава коренно от другите „бързи" зарядни устройства. Това, което е различно при нея, е че вместо 9V напрежение и интензитет от 2А, тя осигурява 4.5V напрежение и до 5А интензитет, като внимателно регулира текущата стойност в зависимост от нуждата, сигнализирана от зареждащата система на смартфона. Това е ключово за ефикасността на зареждането - както споменахме преди, за различните етапи от процеса са нужни различни стойности на напрежението за оптимален резултат. В повечето системи, зарядното постоянно осигурява ток с максимално напрежение от 9V, което се намаля според нуждите на устройството в специфичен момент. Това довежда до огромно намаляване на ефикасността и големи загуби на енергия, която се превръща в ненужна топлина и става едновременно проблем и опасност. При SuperCharge системата, благодарение на платформата SCP, зарядното „знае" в реално време кое напрежение ще бъде оптимално и регулира параметрите на подадения ток. Това води до повишаване на ефикасността на зареждане и намаляване на топлината с над 50% в сравнение с други Quick Charge системи.

Намаляването на нивото на затопляне на зареждащия се смартфон води не само до по-бърза и по-ефективна батерия, но и до по-високо ниво на безопасност.

Прекомерното покачване на температурата може в крайни случаи да доведе до самозапалване или дори експлозия на батерийните клетки. Затова смартфоните, използващи системата SuperCharge, са много по-безопасни от своите конкуренти. При Huawei проектираната от инженерите система се състои от 5 пункта за безопасност: единият е разположен в зарядното устройство, а останалите четири - в системата за зареждане на самия смартфон. Всяка една от тези точки притежава активна защита срещу повишаването на стойностите на температурата, напрежението и интензивността на тока. Затова може да се направи извода, че зареждането на смартфоните P10, P10 Plus и Mate 9 е подсигурено от 15 защитни слоя, което ги прави най-безопасните устройства в света.

SuperCharge технологията на Huawei гарантира екосъобразно и безопасно зареждане на батерията на смартфона до 50% за по-малко от половин час, без никакви загуби на ток или загряване на батерията. И трите модела P10, P10 Plus и Mate 9 са снабдени фабрично в комплекта със SuperCharge зарядно.