Уникални за България сортове впечатлиха европейската аристокрация на рождения ден на Симеон II
Секция: ЛЮБОПИТНО
19 Юни 2017 11:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Уникални за България сортове впечатлиха европейската аристокрация на рождения ден на Симеон II

/КРОСС/ Една от избраните изби е New Bloom Winery с тяхното червено F2F от сорта Дорнфелдер и бяло от серията New Bloom

Изцяло български вина опитаха по време на приема за 80-тата годишнина на Симеон Сакскобургготски. Събитието събра в петък вечерта 400 специални гости в двореца „Врана", сред които трима президенти - Румен Радев, Георги Първанов и Петър Стоянов. Сред множеството политици бяха и бившите премиери Пламен Орешарски, Сергей Станишев и Стефан Софиянски, представители на бизнеса, медиите, бивши министри от мандата на Симеон II. В събитието се включиха и престолонаследниците на бившите монархии на всички балкански държави съседи на България, включително и пряк потомък на турския султан Мехмед V.

Пет български изби представиха свои емблематични вина на събитието. Общата оценка на високопоставените гости беше, че те са със страхотно качество и потенциал. Една от избраните изби е New Bloom Winery от гр. Съединение. На специалното събитие избата се включи с белия купаж New Bloom от сортовете Совиньон Блан и Шардоне. Виното е в стил „Нов свят". Серията New Bloom включва и купажно розе от три сорта Каберне Совиньон, Каберне Фран и Сира и направи дебюта си на пазара това лято.

От червените вина високопоставените гости пробваха екзотичния за България сорт Дорнфелдер, който избата единствена у нас предлага в серията F2F. Виното има енотечен потенциал.

New Bloom Winery се наложи като една от най-модерните и напреднали в технологично отношение винопроизводители у нас. Винарната разчита на 6000 дка собствени лозови масиви в Тракийската низина. Производителят работи както с добре познати сортове като Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Сира, Шардоне, Совиньон Блан и Мускат, така и нетрадиционните и нови за страната ни сортове Дорнфелдер, Регент и Глера (сортът, от който се прави Просеко). Времето на гроздобера се избира внимателно, гроздето се бере на ръка, сортира се ръчно, транспортира се в малки касетки и се подлага на минимална обработка, за да се запази в най-голяма степен силния характер на сорта грозде. Освен сериите New Bloom и F2F, избата е позната на пазара с марките Pixels и Verano Azur.