Украинци ще правят суперкола с мощност 1000 конски сили
Секция: Автомобили
19 Юни 2017 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Украинци ще правят суперкола с мощност 1000 конски сили

/КРОСС/ Двигател с мощност от 1000 конски сили ще получи украинската суперкола Himera-Q, предава Automedia. Возилото беше показано изненадващо през уикенда на автомобилното изложение в Киев.

Сега бяха разкрити и подробности около колата. Планира се излизането на две версии - бензинова и електрическа, като и двете ще предлагат впечатляващи характеристики, което донякъде предизвиква съмнения в реализирането на проекта. Електрическият вариант на Himera-Q ще получи 4 електромотора - по един на всяко колело, със сумарна мощност 1000 к.с. и батерии, осигуряващи пробег с едно зареждане до 1000 км. Бензиновият пък ще е с двигател от Audi R8.

Начело на проекта е компанията Jazz Continental на живеещия в Монако украински бизнесмен Андрей Джазовский, който има известен опит в автомобилостроенето. Той се ограничава в създаването на реплики на стари коли, построени върху нови шасита. Най-известният му проект е купе в стил ГАЗ-21 с агрегати на BMW.

Показаната двуместна Himera-Q привлича с футуристичния си дизайн с агресивна част, в която доминират големи въздухозаборници. Той е дело на казахстанеца Владислав Лузин. Шасито на автомобила е направено от испанската компания Spania GTA, която стана известна със своята суперкола GTA Spano. Нейното излизане в серийно производство също предстои.

До момента са създадени два прототипа от украинската машина, които в момента се доработват именно в Испания. Техният монокок е направен от графен, а същият материал е използва и за акумулаторните батерии с капацитет 86 кВт/ч, които трябва да осигурят обявения от създателите на Himera-Q пробег.

Самата батерия също е испанска и макар да не се споменава нейният производител, се счита, че това най-вероятно е компанията Graphenano. Тя разработва полимерни графенови акумулатори, след като получи сериозни китайски инвестиции. Именно същата фирма направи и монокока за GTA Spano.

В разработката на украинския автомобил участва и канадската фирма Exploride, която е подготвила иновационен проекционен дисплей. На него ще излиза цялата необходима информация от смартфона на водача, започвайки от музиката и завършвайки с данните на навигационната система.

Що се касае до версията с бензинов двигател, тя ще получи бензинов V10 от Audi R8. Тази модификация се оценява от авторите на проекта на 500-550 000 евро. Електрическият вариант ще струва около 700 000 евро. Според Джазовскии, компанията му вече получила десетки поръчки, една от които е от холивудски актьор-суперзвезда. Той обаче е пожелал поне засега да остане анонимен.

Създателите на суперколата не смятат да се ограничават само с един модел. Те подготвят още една подобна машина, която ще носи името Xeno), както и цяло семейство компактни градски електромобили с вместимост за между трима и седем души.