Въоръжен мъж заби автомобила си в бус на френската жандармерия в Париж (обновена)
Секция: СВЯТ
19 Юни 2017 18:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Въоръжен мъж заби автомобила си в бус на френската жандармерия в Париж (обновена)

/КРОСС/ Кола се вряза в микробус на френската жандармерия насред „Шанз-Елизе" в центъра на Париж.

Пострадали няма, съобщава „Франс прес", освен шофьора на лекия автомобил, който е изпаднал в безсъзнание и е откаран в болница.

Инцидентът предизвика широка намеса на полицейските сили и вдигна на крак антитерористичното звено във френската столица. Причината катастрофата да не се разглежда като обикновено пътно-транспортно произшествие е фактът, че шофьорът на колата е бил въоръжен.

„Изглежда действието е било преднамерено от страна на шофьора. Може би той е мъртъв. В ход вече е операция за изясняване на случая", обяви говорителят на френското вътрешно министерство Пиер-Анри Бранд, цитиран от "Фигаро".

Първоначално беше съобщено, че въпросният мъж е арестуван, но по-късно стана ясно, че наистина е починал.

Автомобилът „Рено Меган" е избухнал в пламъци след катастрофата. Поради тази причина започна разследване дали в него не е имало и взривно устройство. Информацията бързо бе потвърдена.

„В този автомобил имаше определен брой оръжия и експлозиви, които е можело да бъдат използвани за взривяването на колата", каза министърът на вътрешните работи Жерар Коломб.

Според него инцидентът „показва още веднъж, че нивото на заплаха за Франция е изключително високо".

По непотвърдена информация, мъжът, роден през 1985 г. и живущ в предградието Артенжьой, е имал така нареченото "досие С". Според властите това означава, че той е представлявал заплаха за сигурността и те са били наясно, че той е имал потенциални връзки с екстремисти.

Заради атаката бе отцепен широк район около емблематичния булевард, а освен това са затворени метро станции и евакуиран близко намиращ се театър. Хората са призовани да не ходят към "Шанз-Елизе".