Нежелани лекарствени реакции - пета причина за смъртност в болниците
Секция: Здраве
19 Юни 2017 20:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нежелани лекарствени реакции - пета причина за смъртност в болниците

/КРОСС/ Нежеланите лекарствени реакции се оказват пета причина за смъртност по честота в болниците, съобщава „Дарик". От друга страна 5 на сто от всяка хоспитализация на пациент се дължи на нежелана реакция от лекарство. Същевременно обаче се докладват едва 1 до 10% от възникналите подобни реакции, което е много голям проблем, информира д-р Мария Попова от Изпълнителната агенция по лекарствата.

„Хората нямат достатъчно информация и не знаят как да реагират в случаи на нежелани лекарствени реакции", посочи д-р Попова по време на семинар на Федерация „Български пациентски форум", който се проведе в Банско.

„Има една статистика, която показва, че 5% от хоспитализациите се дължат на нежелани реакции, а от друга страна - те са пета причина за смъртност в болниците. 197 000 са смъртните случаи годишно в Европейския съюз, причинени от нежелани лекарствени реакции. Социалната цена е около 79 милиарда евро годишно", посочи медикът.

Създаването на истинско оригинално лекарство отнема между 10 и 15 години. Най-добрите резултати относно ефикасността на лекарството се постигат при клиничните изпитвания, които могат да обхванат от 5000 до 10 000 пациенти. Оплаквания у нас пациентите могат да изпращат посредством електронен формуляр или писмо до агенцията. Има обаче и телефонен номер, допълни д-р Попова.

„Телефонът е предоставен само за справки, но за съжаление там получаваме всички недоволства от това колко струват лекарствата, искат се медицински съвети, много трудно се работи с него. Характеристиката на съобщенията по възраст показва, че те са най-много във възрастта 18 г. - 44 г. Следва детската възраст, което говори за активност на младите родители в съобщаването. При разпределението на съобщенията по пол се оказва, че с 58 % водещи са жените", оповести д-р Попова.


Тя припомни, че лекарствата с обърнат черен триъгълник на опаковката са обект на допълнително наблюдение. По думите й този символ е причинил много тревоги, но е останал неразбран, защото той не означава, че пациентите задължително попадат в риск, употребявайки тези продукти.