Ерменков: Гласувах против мажоритарната система, защото защитавам всички - не само гласувалите на референдума
Секция: ПОЛИТИКА
19 Юни 2017 19:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ерменков: Гласувах против мажоритарната система, защото защитавам всички - не само гласувалите на референдума

/КРОСС/ Депутатът от БСП Таско Ерменков обясни защо той и партията му са гласували против въвеждането на предложената на референдума през ноември мажоритарна избирателна система в два тура. Основният аргумент срещу нея, според него, е начинът, по който тя е предложена.

„В Европа няма мажоритарна система, в която да се избира на два кръга с абсолютно мнозинство и в двата", изтъкна Ерменков в предаването „Лице в лице" по БТВ.

„В една парламентарна република като България, ако избереш 240 души в парламента мажоритарно. И след това ако от тези 240 направиш едно правителство, какво правим с тези места - правим нови избори, балотажи или влиза следващият по автоматизъм?", попита Ерменков.

Според него би се стигнало до разпокъсване на политиката.

"Когато изберете някого от Видин и той трябва да защитава интересите на тези в Бургас, интересно как ще го направи, когато няма зад себе си политическата сила, която има национално представителство и е национално политически отговорна. Ще започнем да си провеждаме политики за Видин, Пловдив, Бургас и Варна", коментира Ерменков.

Аз гласувах "против" не защото не чувам гласа на 2,5 млн. българи, а защото съм в парламента, за да защитавам гласа на тези 2,5 млн. и на останалите 3,5 млн. души, които не гласуваха на референдума", каза Ерменков.

Той не отхвърли възможността БСП да подкрепи референдум за избирателната система - идея лансирана от депутата от ГЕРБ Данаил Кирилов.