АПИ въвежда нов критерий за определяне на опасните участъци по пътищата
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Юни 2017 19:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
АПИ въвежда нов критерий за определяне на опасните участъци по пътищата

/КРОСС/ Нормативна промяна ще включи нов критерий при определянето на участък от пътя с концентрация на пътно-транспортни произшествия - това ще бъде броят на ранените и загиналите в дадения участък, съобщи пред "Дарик" Дафинка Пангарова от Агенция "Пътна инфраструктура".

Промяната ще залегне в наредбата за установяване и обезопасяване на участъците с концентрация на пътни произшествия. Пангарова обясни още, че към момента агенцията инспектира състоянието на магистралите ежемесечно, на три месеца се прави проверка на първокласните и второкласните пътища, а на половин година се проверяват третокласните.

"В повечето европейски държави за да бъде обявен даден участък за такъв с концентрация на пътно-транспортни произшествия, в него трябва да има поне 6-има ранени и загинали за период от 3 години назад. У нас тези участъци се определят единствено на базата на брой катастрофи спрямо брой преминали автомобили за период от 24 часа. Затова наредбата ще прегледана и променена", обясни Дафинка Пангарова.

В ефира на "Дарик" експерти по пътна безопасност коментираха одобреното на първо четене отпадане на знаците за стационарна и мобилна камера на пътя. Според Димитър Ганев от Обществения съвет за пътна безопасност мярката е полезна, но няма да реши проблема с броя на загиналите. Според данните за 2016 г. едва шестима души са загинали при инцидент заради превишена скорост. Мерките срещу превишената скорост, алкохола и наркотиците няма да намалят броя на катастрофите с фатален край, смята Христо Радков, председател на МЕНСА.

От АПИ съобщиха, че установените потенциални рискове в 16 от тунелите у нас са обезопасени. Предстои довършването на ремонтните дейности в десните тръби на тунелите "Витиня" и "Ечемишка" и тяхното пускане.