Главчев: Едва ли има друга книга с такава роля за националното ни достойнство като "История славянобългарска"
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Юни 2017 20:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Главчев: Едва ли има друга книга с такава роля за националното ни достойнство като "История славянобългарска"

/КРОСС/ „История славянобългарска" е призив да поискаме отново да бъдем на висотата на дедите ни и наред с другите народи. Дълбок поклон пред първия наш будител, призовал ни да знаем своя род и език и да се гордеем, че сме българи", заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Заедно с народни представители той участва в тържественото честване в Банско, посветено на 295 години от рождението на Паисий Хилендарски и 255 години от написването на „История славянобългарска".

„Едва ли има друга книга, изиграла такава роля за самоосъзнаването ни, за изграждане на националното ни достойнство и самочувствие", отбеляза Димитър Главчев.

Той посочи, че „История славянобългарска" е обръщение към всички българи - и към тези, които обичат своя род, отечество и език, и към другите, които са се отдалечили от корените си.

„Тази книжка е преписвана и съхранявана като ценна реликва", подчерта председателят на Народното събрание.

„В нея пробуждащият се български народ е намирал основанието си за гордост и самочувствие, но и за оптимизъм, отбеляза той и добави, че от нейните страници с полемична страст Паисий убеждава, че дедите ни са били славни и прочути по цялата земя, че са се отличавали с доблест и сила.

Много усилия полага Паисий, за да събере историята на българите, но го прави, воден от своя дълг към народа", заяви Димитър Главчев.

Той посочи, че първият възрожденец е определил ценностите на цялата епоха - любов към род и Родина, нравствена чистота и себеотрицание, стремеж към образование и знание, вяра в собствените сили за напредък и самостоятелно развитие. Книгата си Паисий пише „за полза на българския род" и това е най-висшият критерий за оценка на всяко начинание и дело, който той ни завеща.