Следващите 10 години ще са все по-студени и дъждовни
Секция: Наука
20 Юни 2017 08:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Следващите 10 години ще са все по-студени и дъждовни

/КРОСС/ През близките 10 години климатът най-вероятно ще бъде вълнообразен, с чести смени на по-високи и по-ниски температури. Това пише "Российская газета", като цитира директорът на Хидрометеоцентъра на Русия Роман Вилфанд, който отговаря на въпрос за аномалиите в Централна Русия и дали изобщо ще има лято тази година.

"В климатичните характеристики сега преобладава променливостта. Климатолозите обясняват това с глобалното затопляне. На първо място се затоплят високите ширини и се смалява разликата между температурите на екватора и на полюсите. Обикновено ни се струва, че ако има глобално затопляне, то температурата на въздуха навсякъде се повишава.

Но това изобщо не е така, а възникват други процеси - именно тези вълнообразни промени", обяснява Роман Вилфанд. Според главния синоптик на Русия, ако досега е преобладавал западно-източният пренос на въздушни маси, то сега е настъпила такава циркулация на въздуха, че много често започват да духат студени арктически ветрове. И тази ситуация за съжаление ще се повтаря през следващите 10 години.

"Нормалните средни температури ще стават все по-малко, а редуване на дъждовни и сухи периоди - все по-често. Възможни са също така аномално топли зими, както и сняг през лятото", допълва Вилфанд.