Мит е, че има избирателна система, с която ще се изстреляме в Космоса
Секция: Коментари
20 Юни 2017 10:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мит е, че има избирателна система, с която ще се изстреляме в Космоса

/КРОСС/ "Мит е, че има избирателна система, с която ще се изстреляме в Космоса", коментира в ефира на бТВ социологът Кънчо Стойчев във връзка с подхвърлената идея от управляващата партия ГЕРБ за нов референдум за предпочитаната от българите избирателна система.

Идеята е хората да избират между пет избирателни системи. Те са: два вида мажоритарна - с абсолютно и относително мнозинство, два вида смесена - по немски модел и с механично смесване, и сегашната пропорционална система, но с подобрения.

Стойчев смята, че въпросът за избирателната система у нас въобще не е най-важният за обществото в момента. По думите му трябва да се фокусираме върху факта, че страната ни е на последно място по всички показатели сред държавите в Европейския съюз.

Цената на рефернудма за изборното законодателство, проведен заедно с последните президентски избори, беше 47 млн. лв.

Според математика Михаил Константинов е възможно да има и нов референдум. Според него обаче трябва да се поучим от Франция и последните им парламентарни избори, които се проведоха преди дни. Математикът ги определи като пълен крах заради тежестта на мандатите.

Той каза още, че сумата от 47 млн. лв. за референдум е висока.