Божидар Димитров: Не са нарочни тези приказки
Секция: Интервюта
20 Юни 2017 10:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Божидар Димитров: Не са нарочни тези приказки

/КРОСС/ "Смятам, че не са нарочни тези приказки. Толкова знаят хората, толкова си говорят. Единият е шахматист, другият политик. Не им е работата да навлизат в българската писменост. Абсолютно правилно Борисов анулира срещата. Аз бих направил същото", това коментира пред БНТ проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей по повод казус с кирилицата и изказване на руският шахматист Анатолий Карпов, че тя идва от Византия. Той призна още, че ако това е игра на политически шах, е много примитивна.

"В науката този въпрос не е спорен. Има спорове около глаголицата, но около кирилицата няма. Известно е, че тя е на българската държава. Питайте Христо Стоичков от къде идва азбуката. Един спортист от къде да знае. Толкова знаят, толкова казват. Невежество. Не знам дали ние не политизираме излишно. Не бива да се свързват двете неща - освобождението и създаването на азбуката", посочи Димитров.

Той припомни исторически факти за създаването на глаголицата и обобщи, че кирилицата е създадена от Климент в Плиска и утвърдена вероятно в Преслав в първата година на столичния период.

Относно споразумението с Македония Димитров заяви, че "основното, което би трябвало да постигнем, е нашата програма за Македония". "Това е една декларация, която трябва да подпишат, за да спрат кражбите на българска история. В Скопие си дават прекрасна сметка, че,ако спрат, децата им трябва да учат български и за това не е подписана вече пета година", обясни Димитров.