Вдигат нов военен завод край Лясковец
Секция: ИКОНОМИКА
20 Юни 2017 10:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вдигат нов военен завод край Лясковец

/КРОСС/ Градят нов военен завод край Лясковец. Вече са положени основите на бъдещото предприятие, което е разположено на площ от 14 дка в близост до известния завод „Аркус". Новата фабрика е на пътя в посока Елена. Първият етап на строежа трябва да приключи до края на годината. Така районът се оформя като мощна военно-промишлена база след като на метри е заводът „Аркус", а само на 7-8 км е „ТЕРЕМ-Ивайло" ЕООД във Велико Търново.

„Вярна е информацията, че ще има още едно военно предприятие, но аз нямам отношение към това", каза изпълнителният директор на „Аркус" инж.Банко Банков, пише в.„Труд".

Бъдещият машиностроителен завод ще работи приоритетно за военната промишленост. С решение на Общинския съвет в Лясковец бе одобрено изменението в подробния устройствен план за района, с който там се оформя нова промишлена зона. Вложението в новия завод е от компанията „Армако". Край Лясковец тя планира да изгради предприятие за машинни детайли, възли и елементи от стомана. Цеховете ще бъде изградени на няколко етапа, като първият вече е в ход.

Репортерска проверка установи, че „Армако" АД е собственост на Дмитрий Илов. Той е син на бившия посланик на България в Либия Кръстьо Илов, който беше за кратко и изпълнителен директор на държавната ТЕРЕМ.

Дмитрий Илов заедно с още двама българи е акционер в руската „Российский промышленный банк". С новия завод в местната хазна се очакват и солидни приходи от данъци и такси, както и чувствително подобрение на местния пазар на труда, защото ангажираните във фирмата ще получават и солидни възнаграждения.