Лавров се среща с френския си колега Жан-Ив льо Дриан
Секция: Русия
20 Юни 2017 11:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров се среща с френския си колега Жан-Ив льо Дриан

/КРОСС/ Руският външен министър Сергей Лавров ще проведе в Москва преговори с френския си колега Жан-Ив льо Дриан. Работното посещение на френския министър в Русия цели развитие на договореностите за активизацията на двустранното сътрудничество, постигнати във Версай на 29 май между президентите на двете страни Владимир Путин и Еманюел Макрон, предаде ТАСС.

„По време на преговорите Лавров и Льо Дриан подробно ще разглеждат настоящите въпроси пред руско-френските отношения", пише в официално заявление на руското МВнР.

„Ще се обсъдят съвместните действия по налагането на взаимодействието на антитерористична основа, ще се състои обмен на мнения относно разрешаването на най-актуалните международни проблеми, включително ситуацията в Украйна, в Сирия, в Либия, в Сахаро-Сахелския регион и на Близкия изток. Министрите ще „си сверят часовниците" относно дневния ред в Съвета за сигурност на ООН, в който Франция и Русия си сътрудничат тясно като постоянни членове", пише още там.

„Франция е един от водещите партньори на Русия в Европа и по света. Между двете държави има разнопланово сътрудничество в сферата на политиката, икономиката, културата и хуманитарния обмен. Участието на Париж в инициираните от ЕС рестриктивни антируски мерки, без съмнение оказва негативно влияние върху динамиката на двустранните връзки, но не измени техния традиционно приятелски характер. Заедно с това има и общо разбиране за необходимостта за по-пълно задействане на наличния потенциал за развитие на руско-френското взаимодействие по на-широкия спектър направления".