Марвин Дийнст с шесто място в класа за частни отбори на Льо Ман
Секция: СПОРТ
20 Юни 2017 13:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Марвин Дийнст с шесто място в класа за частни отбори на Льо Ман

/КРОСС/ Съотборникът на Георги Дончев не само финишира, но и беше близо до почетната стълбица.

Марвин Дийнст успя да завърши на шесто място в клас LMGTE Am на епичното състезание „24-те часа на Льо Ман" този уикенд във Франция. Съотборникът на българския пилот Георги Дончев в SCHUTZ Motorsport (Overdrive Racing) дори беше близо до почетната стълбица, но повреда в скоростната кутия шест часа преди финала коства на тима три места по-надолу в крайното класиране.

Състезанието за Марвин и ко-пилотите му Матео Кайроли (втори в Porsche Supercup 2016) и Кристиян Рийд премина турболентно - тимът стартира от 48-мо място (24 редица), а Кайроли кара отлично и успя да изпревари няколко съперници дори от по-високия клас. Спукана гума вкара Поршето им за първи път в бокса, но отличната работа на екипа и перфектните пилоти доведоха до трето място (33 сред всички стартирали) при падането на нощта. Ритъмът можеше да се запази и по тъмно, но дефект в скоростите принуди екипа да направи спиране в бокса и светкавична смяна на повредената част. След почивка от едва 10 минути, в крайна сметка Марвин, Матео и Кристиян завършиха на шесто място в класа си и на 35-то сред всички стартирали от трите по-високи класа, което им донесе важни точки преди следващия старт за Endurance сериите на Нюрбургринг след 4 седмици и ги прати на второ място в класирането за сезона.

В легендарната 24-часова битка на френската писта Марвин се състезава с отбора на Dempsey - Proton Racing, където съсобственик е холивудската звезда Патрик Демпси. Актьорът, който има кариера и като автомобилен състезател, бе в бокса по време на цялото състезание и окуражаваше всяко изпреварване. Българският пилот Георги Дончев също бе част от екипа и видя „от първо лице" как впечатляващото Porsche 911 RSR 991 с номер 77 успя да финишира след цял ден луда гонитба и 329 навъртени обиколки.

„Свалям шапка на Марвин и целия отбор за достойното класиране и им благодаря за поканата да стана част от това невероятно изживяване! Всички работиха перфектно, от механици до пилоти и не се допускаха практически никакви грешки. Стискам им палци и за оставащите състезания от FIA WEC и им пожелавам успешно приключване на сезона", коментира Дончев след края на изтощителното състезание.

Следващият старт на Дийнст от FIA WEC ще е на 14-16 юли на Нюрбургринг, а подгряващи на ендюранс сериите ще бъдат Porsche Carrera Cup и Porsche Sports Cup, където ще се състезава и Георги Дончев, като стартовете ще излъчват на живо онлайн. До средата на юли двамата пилоти на SCHUTZ Motorsport (Overdrive Racing) могат да са отново заедно, този път в България, за да представят подобаващо автомобила си на на родните фенове на високите скорости.