Енергийният пазар в България ще бъде напълно либерализиран след пет години
Секция: ИКОНОМИКА
20 Юни 2017 14:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Енергийният пазар в България ще бъде напълно либерализиран след пет години

/КРОСС/ След пет години страната ни ще има напълно либерализиран енергиен пазар. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на дискусия, посветена на енергетиката и климатичните промени.

„На първо място е необходимо Народното събрание да гласува съществени промени в Закона за енергетиката, смяна на статута на единствения купувач, в лицето на обществения доставчик НЕК. До края на 2018 година е достатъчен период небитовите потребители на регулиран пазар да излязат на свободния пазар, а петгодишният период, до края на 2021 година, да бъде либерализиран пазарът и за всички битови потребители.

Процесът на либерализацията ще гарантира предсказуем пазар, устойчива среда и финансово стабилни компании без обаче да се забравят и енергийно уязвимите потребители, подчерта Иванов. Правилата трябва да са прозрачни, а участниците равнопоставени", каза Иванов, цитиран от БНР.

От името на работодателите, председателят на Търговско-промишлената палата Цветан Симеонов припомни, че българската индустрия е една от най-енергоемките.

„Преди 4-5 години България от страна, която беше в петицата на страните с най-ниска цена на електричеството, сега остана в тази класация само за гражданите и сега България е в първата петица в ЕС по цена на тока, имам предвид висока".