Почти 2/3 от българите одобряват езика на омразата
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Юни 2017 19:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почти 2/3 от българите одобряват езика на омразата

/КРОСС/ Почти 2/3 от българите смятат, че езикът на омразата като проява на отрицание, негативизъм и насаждане на неприязън, е част от правото на свободно изразяване. Това показва национално представително проучване на Института за политика и за изследване на населението и човека при БАН, цитирано от БНР.

Младите на възраст от 18 до 25 години демонстрират най-голяма толерантност към езика на омразата, а дясната част на политическия спектър - най-голяма подкрепа.

Езикът на омразата се възприема като част от свободното изразяване повече при хората с по-високо образование и по-добър икономически статус. Те са по-способни да правят разлика между език и акт на омраза, смятат изследователите.

Повече от 80 на сто от запитаните заявяват, че свободата на словото е ценност. Мнението се споделя най-силно сред тези, чийто съзнателен и активен живот започва след промените от 1989 година. Родителите в по-голяма степен вярват, че днес всички могат да изразят мнение, докато децата им са убедени, че едни могат да говорят повече, а други не.

Изследването е проведено сред 1 200 респондента над 18 години в 44 населени места.

За предаването "Нещо повече" по "Хоризонт" ръководителя на Института за изследване на населението и човека в БАН проф. Антоанета Христова коментира, че едно възможно обяснение за толерантността на младите е това, че те искат директност и промяна и възприемат езика на омразата и етикетирането като форма на директност.

„При младите хора това е въпрос на новата среда, на новия манталитет, на новия начин на възпитание. Това е поколенческа характеристика, която може да използва езика на омразата, но може и да не се държи, чисто поведенчески, агресивно; Която може да прави разликите, но опасното е, че може и да не прави разлики, а това в голяма степен зависи от образование, от икономически статус, от всичко, което определя рамката на човека. Интересно е, че има поколенчески различия. Възрастните хора приемат, че свободата на словото е характеристика на деня. Те не толерират езика на омразата, етикетирането, минаването на възпитателната рамка, докато при по-младите е напълно приемливо. Прави впечатление, че толерантност към езика на омразата проявяват и образованите хора, активните, тези, които са поставени икономически добре. Трябва да се разберат причините, защото изследването е национално представително и данните не са за подценяване", обясни Христова.

Тя изтъкна, че "няма филтър" на езика в социалната мрежа, където хората споделят мнения и те често се крият зад оправданието, че говорят истината. Освен в мрежата бариерите падат и в училище, университета и много други места. Неудовлетвореността на хората, които са активни, че нещата не се случват с нужното темпо и качество също провокира желанието им да говорят. Тогава директността може да бъде объркана с езика на омразата, предупреди тя.