Самолет се разби насред португалските пожари
Секция: СВЯТ
20 Юни 2017 20:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Самолет се разби насред португалските пожари

/КРОСС/ Самолет, ангажиран в гасенето на големия горски пожар в Португалия, се е разбил днес (20 юни). Машината е паднала близо до Педрогау Гранде - центърът на огнения ад, който досега отне живота на 64 души.

Веднага след инцидента е изпратен хеликоптер, но самолетът Канадаеър така и още не е открит. Истинска мистерия настъпи около разбития самолет, като не се знае кой от всичките, гасящи пожара е. Два са порутгалските аероплани Канадаеър, шест са испанските, три френските и два италиански.

Първоначалните информации бяха, че машината е португалска, но източник от португалската гражданска защита обяви пред агенция „Луза", че и двата самолета са налице. Секретарят на правителството Жорже Гомеш дори обяви, че „няма информация за подобен инцидент". Последната информация, съобщена от „Корейо де Маня" е, че машината е и испанска, управлявана от английски пилот

В този най-засегнат район бяха мобилизирани над 1000 пожарникари и девет специализирани самолета. Вятърът и жегата от над 40 градуса влошават обстановката и затрудняват работата на огнеборците. Днес се наложи евакуация на 18 села в района на Коимбра.

Смята се, че огненият ад, започнал в събота, е тръгнал от мълния. Местни хора обаче виждат причината за мащабите на бедствието в постепенната замяна на борови и дъбови масиви със силно запалимите евкалиптови дървета, които се отглеждат за нуждите на хартиено-целулозната промишленост.